Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2020-1-2. száma

szerda, november 3, 2021 @ 02:11 DU. Author: Révúti Károly

A tartalomból…

Hírek

Termékszabványa van a belsőtéri ajtóknak is!

A nyílászárók minősítésével foglalkozó első írásaim 2006-ban jelentek meg, amikor egész Európára érvényes egységes előírást bevezető termékszabvány jelent meg az ablakok, erkélyajtók és bejárati ajtók területére. Ennek a termékszab­ványnak már a második átdolgozása van érvényben MSZ EN 14351-1:2006+A2:2016[1] jelzettel.

Az OKJ-s tanfolyamok változása és az új számlázási rend

A 2020-as év nem csak világjárvány, illetve annak a vállalko­zásokra gyakorolt hatás miatt lesz emlékezetes. Ebben az évben még két jelentős változás befolyásolja a tevékenység gyakorlását. Az egyik: ami már több mint egy éve köztudott: megszűnik az OKJ-tanfolyamok eddigi rendje. A másik: július 1-jétől minden számlát ÁFA tartalomtól függetlenül meg kell küldeni a NAV-hoz.

Árnyékolók motorral

Az építkezők és a felújítók a legjobbat igyekeznek kihozni otthonukból. A többségük arra is rájött, hogy az anyagok mi­nőségén múlik minden, azon, hogy megtalálják-e optimális áron a legjobb termékeket.

Minősített nyílászárók

Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása változásokat hozott a szakterületet szabályozó elő­írásokban. Új jogszabályokkal és a megnövekedett piacon lévő műszaki előírásokkal kellett megismer­kednie a faipari termékeket gyártó vállalkozásoknak.

Új alumínium redőnyrendszer

A mai korszerű energiatakarékos építészeti módszerekben nincs helye kompromisszumoknak. A szükséges követelmények teljesítése érdekében ki kell választani a legmegfelelőbb termé­keket, amelyek megfelelnek a legigényesebb piaci követelményeknek. Az Aluprof egy modern megoldást hozott létre az SKB STYROTERM redőnyrendszert, melynek fő feladata az épület energiahatékonyságának javítása.

Megtörtént esetek: ablakcsere

Amikor vettük a házat, vonzónak tűnt, hogy az amerikai konyhás nappali két sarkán is hatalmas üvegfelületek vannak, a padlótól a plafonig. A probléma később derült ki, nevezetesen, hogy sem az üveg hőátbocsátási tulajdonságai, sem a tokok összeeresztése nem volt tökéletes, ma­gyarul télen dőlt be a hideg, akármit csináltunk. Így aztán három év után eldöntöttük, hogy az egyik sor ablakot, ahol két 120×240-cm-es ablaktábla, illetve egy dupla szárnyú teraszajtó volt, kicsit megokosítjuk.

Jótállás a nyílászáró- és árnyékolástechnikában

Az nyílászáró- és árnyékolástechnikai termékek beépítési, telepítési, kivitelezési tevékenységé­vel kapcsolatban a mindennapos gyakorlati tevékenység során sok problémát és akár jogvitát is okoz, hogy a beépített, telepített termékekre milyen jótállási feltételek vonatkoznak, ezek közül is elsősorban, hogy melyik, illetve milyen esetben milyen hosszúságú jótállási időt mint fogyasztóvédelmi garanciát kell biztosítani a vállalkozásoknak a megrendelők irányába az el­végzett munka tekintetében.

A COVID-19 járvány néhány tanulsága

Emlékezetes és a jövőnkre nézve meghatározó év a 2020-as, annak ellenére, hogy még csak a fél­időnél tartunk. A járvány és annak gazdasági-tár­sadalmi hatásai az egészségügyre mért csapásain túl komoly befolyást gyakorolnak a világ szinte minden országában a vállalkozások működésére. Egyes ágazatok a védekezés gyakorlati követel­ményei miatt lényegében teljesen megálltak, amelyet nagyon sok gazdasági társaság nehezen képes túlélni.

Kapható: a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Megrendelem

Be Sociable, Share!