Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2017-4-5. száma

csütörtök, szeptember 21, 2017 @ 07:09 DE. Author: Révúti Károly

A tartalomból…

Hírek

A nyár slágere: a napvitorla

A napvitorla a déli féltekéről (Ausztrália, Új-Zéland) származik, ahol már olyan erős a nap UV-sugárzása, hogy árnyékolók és napozókrémek használata nélkül órák alatt leégnek a strandolók, a szabadban tartózkodó emberek. A különböző napvitorlatípusok ezért olyan irányban fejlődtek, hogy gyorsan fel lehessen szerelni, akár könnyen mobilizálhatók legyenek, mindamellett fokozottan álljanak ellen a viharos szélnek, jól viseljék az UV-sugárzást. A napvitorla ára függ az alkalmazott technika bonyolultságától.

Az R+T vásár múltja és jelene

Az R+T ma a világ vezető redőny-, kapu- és árnyékolástechnikai vására, egyszersmind egyike a legtöbb nemzetközi kiállítót és látogatót felvonultató vásároknak. 2015-ben ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, legközelebb 2018. február végén fogadja a látogatókat.

Mekk Elek…

Az építőipari kivitelezés sok esetben eredményez furcsaságokat, melyekben a szakértő szem a szerelők, beépítők tudásának hiányosságait vagy tévedéseiket fedezi fel. Hasonló érdekességeket maga a múló idő is képes produkálni.

Tippek a hatékony árnyékolásért

Az idei nyár tapasztalata sokakat elgondolkodtathat egy hatékony árnyékoló beszerzésén. Hiszen amikor a meleg kint tartása a cél, az árnyékolástechnika jelenti a legjobb megoldást. A redőny, a többrétegű üvegablak, a több légkamrás – a vastagabb, esetlegesen még önmagukban is szigetelt – nyílászáró szerkezet még a szigetelésnél is hatékonyabb fegyvert jelentenek a lakás felmelegedése ellen.

Az Aluprof energiatakarékos redőnyei

A modern építészet évek óta számos kihívás elé állítja az embereket. Ilyen például a maximális energiahatékonyság biztosítása is, mely nem kizárólag a „kor divatja”, hanem igencsak égető problémája az általános építészetnek is. A probléma sokrétű, mint ahogy a kínálkozó megoldások is. Viszont az alapvető probléma megoldása – a tapasztalat mutatja – megmarad gondolati szinten, különböző indokokra hivatkozva. Itt elsősorban a kisebb épületekre gondolunk, mint például a régebbi építésű családi házak, kommunális terek, infrastrukturális kiszolgálólétesítmények. A legégetőbb – közvetlen hatás – a családi házakat érinti. Itt az „üzemeltetéshez” szükséges energia többszörösét használják fel. Ezért is lenne indokolt a teljes hőháztartást korszerűsítő átalakítást végrehajtani. És ha már a klasszikus „kályhától indulunk”, akkor a nyílászáró kerül elsősorban górcső alá. S hogy miért is…?

Tűzgátló kapuk II. – típusai, felépítése

A nyílászáró szerkezetek épületeink kritikus elemei, amelyeknek esetünkben még a tűzgátlási követelményeket is ki kell elégíteniük. Szerzőnk sorozatunk első részében a rájuk vonatkozó előírásokat ismertette. Most a kialakult tűzgátló kapuszerkezet-változatok áttekintésével nyújt hasznos információkat a tervező mérnökök, kivitelezők, műszaki ellenőrök, valamint a forgalmazók részére. Sorozatunk következő cikkében az elérhető piaci kínálat összehasonlításával, bemutatásával foglalkozunk.

Hogyan készül? Nyílászárók teljesítménynyilatkozata

A szaksajtó már többször beszámolt az építőiparijogszabály-változásokkal kapcsolatban a fogalmi és formai változásokról a nyílászárók teljesítménynyilatkozat-kiadásának témakörénél. A gyakorlatban azonban sokszor felmerül a kérdés, milyen módon felelhet meg a gyártó ezeknek a jogszabályi előírásoknak.

Nyílászáró, ami a helyiség rendeltetését változtatja meg

A nyílászárók cseréje ma már általánosságban elfogadott, sőt alapvető része az ingatlanok felújításának. Minimális karbantartási igénye és kedvező ára miatt döntő többségben a műanyagból készülteket alkalmazzák. Az első számú ok szinte minden esetben az energiatakarékosságra való törekvés, ezért az állam rendszeresen pályázatot ír ki az ablakok cseréjének támogatására.

 

Kapható a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

 

Be Sociable, Share!