Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2017-3. száma

péntek, június 16, 2017 @ 05:06 DE. Author: Révúti Károly

A tartalomból…

 

Hírek

 

Irányelvek a minőségi épített környezetért

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szentendrei Tudásközpontjában májusban tartotta alakuló ülését az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság, melynek feladata az épített környezet létrehozásához és fenntartásához kapcsolódó építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása. A bizottság kiemelt célja, hogy a hozzáférhető, átlátható és időtálló műszaki szabályozás, az egyértelművé tett minőségi elvárások egyaránt segítsék az építtetőt, a tervezőt, a gyártót, a forgalmazót és a kivitelezőt.

 

Ablakpiaci körkép

Kevesen gondolták a tavalyi év után, hogy ilyen fellendüléssel indul 2017 a magyar ablakpiacon. Csak a háttérinformációkat igazán ismerők voltak nyugodtak a gyenge 2016-os számok láttán. A tavalyi év két számjegyű csökkenése után az idei év eddigi időszaka 20% körüli növekedést mutat a tavalyihoz képest. A gyártóüzemek nagy része már május végén megfelelő megrendelésállománnyal rendelkezik, a szállítási határidők 6-8 hétre növekedtek úgy, hogy az igazán jelentős projektek még nem indultak el.

 

Szúnyoghálók szezonja, itt az idő elkezdeni…

A nyár itt van a küszöbön, és vele együtt a dilemma: hogyan védje az otthonát a szemtelen rovaroktól? A piacon számos termék kapható, amelyek a valóságban nem töltik be a szerepüket, vagy a működésük rövid ideig tart.

 

MEKK ELEK…

Az építőipari kivitelezés sok esetben eredményez furcsaságokat, melyekben a szakértő szem a szerelők, beépítők tudásának hiányosságait vagy tévedéseiket fedezi fel. Hasonló érdekességeket maga a múló idő is képes produkálni.

 

Tűzgátló kapuk I. – előírások és vizsgálat

A nyílászáró szerkezetek épületeink kritikus elemei. Az előírásoknak és az igényeknek hosszú távon is megfelelő nyílászáró szerkezet kiválasztását, beépítését tovább bonyolítja, ha a nyílás – zárónak tűzgátlási követelményeket is ki kell elégítenie. Az ilyen szerkezetek a használat, az üzemeltetés során is megkülönböztetett figyelmet kívánnak. Szerzőnk sorozatunkban a rájuk vonatkozó előírások, a kialakult tűzgátlókapuszerkezet-változatok, valamint az elérhető piaci kínálat bemutatásával hasznos információkat nyújt tervezőmérnökök, kivitelezők, műszaki ellenőrök, valamint a forgalmazók és az üzemeltetésben érdekeltek számára az egyre pontosabb tervezői adatszolgáltatást megkövetelő jogszabályok, a szigorodó hatósági számonkérés, illetve az egyszerre költség-, anyaghasználat- és határidő-érzékeny építőipari és világgazdasági helyzetben.

 

Hővédelem és árnyékolók

A nyári időszakban az árnyékolók a sugárzó hő útjának részleges vagy teljes elzárásával a belső terek hőmérsékletének szabályozását biztosítják. Ezt a funkciót leghatékonyabban a külső árnyékolók töltik be, annak ellenére, hogy elterjedtek a belső oldalon elhelyezett árnyékolók is (reluxa, roletta, szalagfüggöny stb.).

 

Kapható a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Be Sociable, Share!