Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2016-6. száma

szombat, december 3, 2016 @ 08:12 DE. Author: Révúti Károly

283

A tartalomból…

Hírek

Télikert

Alapvető igényünk, hogy az év valamennyi évszakában sok időt szeretnénk természetes közegben tölteni. Nyáron a kert vagy a terasz kiváló megoldás erre, azonban már most gondoljunk rá, hogy ősszel és télen is pihenhetünk, olvasgathatunk, esetleg étkezhetünk majdnem a természetben. A télikertek télen-nyáron egyaránt a lakószobák és a külvilág kapcsolatának megteremtői.

 Zajártalmak, védekezések II.

Világszerte szennyezzük környezetünket, hatványozottan termeljük a szemetet. Az óceánok mélye is szeméthegyekkel telt, az erdőt járva is törmeléket látunk, amerre nézünk. A legtöbb szennyeződés kézzel fogható, így összefogással, kampányokkal sikerül néha tisztábbá tenni a környéket. Azonban van egy olyan ártalom, amit nehéz elkerülni, kiküszöbölni. Ez pedig a zajártalom. Cikkünk az előző számban elkezdett témát taglalja tovább, elsősorban a nyílászárók, jelen esetben ablakok, üvegezett ajtók összefüggéseiben.

Megtörtént esetek

Szerencsére azt azért nem lehet állítani, hogy a magyar építőipar csőstül szállítaná a különféle, az építőipari kivitelezés kapcsán felvetődő vitás eseteket, de természetesen ennek az ellenkezője sem igaz. Szándékunk szerint ezekkel a történetekkel gondolatokat ébresztünk, s szeretnénk, ha az így szerzett tapasztalat később mindennapos gyakorlattá válna.

MEKK ELEK…

Az építőipari kivitelezés sok esetben eredményez furcsaságokat, melyekben a szakértő szem a szerelők, beépítők tudásának hiányosságait vagy tévedéseiket fedezi fel. Az építkezéseken készült fotók bemutatásának célja, hogy tanuljunk belőle, ne ismétlődjön!

Új bukó-toló és párhuzamosan toló vasalatcsalád

Idén a Roto az éves Nemzetközi Sajtótájékoztatóját Berlinben rendezte meg, amelyen szokás szerint az Ajtó-ablak-árnyékoló Spekrum is képviseltette magát. A másfél napos programon mintegy száz újságíró vett részt, melynek során az immár a Roto cégcsoporthoz tartozó, gumitömítéseket gyártó Deventer berlini gyárát is meglátogathatták az érdeklődők.

Energiatakarékos redőnyök

A modern építészet évek óta számos kihívás elé állítja az embereket. Ilyen például a maximális energiahatékonyság biztosítása is, mely nem kizárólag a „kor divatja”, hanem igencsak égető problémája az általános építészetnek is. A probléma sokrétű, mint ahogy a kínálkozó megoldások is. Viszont az alapvető probléma megoldása – a tapasztalat mutatja – megmarad gondolati szinten, különböző indokokra hivatkozva. Itt elsősorban a kisebb épületekre gondolunk, mint például a régebbi építésű családi házak, kommunális terek, infrastrukturális kiszolgáló létesítmények. A legégetőbb – közvetlen hatás – a családi házakat érinti. Itt az „üzemeltetéshez” szükséges energia többszörösét használják fel. Ezért is lenne indokolt a teljes hőháztartást korszerűsítő átalakítást végrehajtani. És ha már a klasszikus „kályhától indulunk”, akkor a nyílászáró kerül elsősorban górcső alá. S hogy miért is…?

 Zéró energiafogyasztás

Négy év múlva kizárólag takarékos házakat lehet építeni. Hogyan érhető el a közel zéró energiaigény? Ténylegesen zéró energiafogyasztást takar a definíció?

Nyílászárók hibái

A nyílászárók megfelelősége műszaki fogalmakkal jól körülírható, azonban a minőségi megítélés a mai napig tartalmaz szubjektív elemeket. A hibák meghatározásánál ezért sokszor nem találunk hivatkozható előírásokat.

 Hogyan válasszunk szolgáltatást végző szakembert?

Ha az építéshez, felújításhoz vagy csak egyszerűen egy otthoni berendezésünk javításához szakembert keresünk, sokszor kerülünk nehéz helyzetbe. Igaz ugyan, hogy az interneten vagy a reklámkiadványokban szinte minden terület vállalkozói megtalálhatók, de mégis mindig egy kicsit több információt szeretnénk tudni a potenciális jelöltünkről.

Kapható: a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Megrendelem

Be Sociable, Share!