Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2016-4-5. összevont száma

csütörtök, október 13, 2016 @ 07:10 DE. Author: Révúti Károly

280

Tartalomból…

 

Hírek

Épületfizikai előírások és a közeljövőben várható változások, valamint azok hatásai az ablakgyártókra nézve

Harmonizált szabvány által szabályozott építési termék esetében a gyártóknak a termék forgalomba hozatalakor nyilatkozatot kell kiállítaniuk a termék teljesítményére vonatkozóan. A teljesítménynyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az építési termék megfelel a nyilatkozatban rögzített teljesítménynek. A tagállamok a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatot pontosnak és megbízhatónak tekintik, mindaddig, amíg fel nem merül ennek ellenkezője. Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozat egy példányát nyomtatott vagy elektronikus formában.

 Zajártalmak, védekezések I.

Világszerte szennyezzük környezetünket, hatványozottan termeljük a szemetet. Az óceánok mélye is szeméthegyekkel telítődik, sokszor az erdőt járva is törmeléket látunk, amerre nézünk. A legtöbb szennyeződés kézzel fogható, így összefogással, kampányokkal sikerül néha tisztábbá tenni a környéket. Azonban van egy olyan ártalom, amit nehéz elkerülni, kiküszöbölni. Ez pedig a zajártalom.

 Mekk Elek…

Az építőipari kivitelezés sok esetben eredményez furcsaságokat, melyekben a szakértő szem a szerelők, beépítők tudásának hiányosságait vagy tévedéseiket fedezi fel. Az építkezéseken készült fotók bemutatásának célja, hogy tanuljunk belőle, ne ismétlődjön!

A legigényesebb projektekhez

Az üvegezett épületek a hatékony alumínium rendszerek használatának köszönhetően csodálatot és elismerést váltanak ki. A profil szilárd szerkezete és a ragyogó üvegfelület együtt egyedül – álló hatást kölcsönöz, főleg, ha az objektum az eredeti épületszerkezetével is felkelti a figyelmet.

 Intelligens otthon – a célirányos jelen

Egyre gyakrabban találkozunk az intelligens otthon kifejezéssel. A mindennapi életünket megkönnyítő energiatakarékosságot, biztonságot szem előtt tartó rendszerről beszélünk. Hogy érthetőbb legyen a fogalom: képzeljük el, hogy beülünk egy harminc évvel ezelőtti, extrák nélküli  gyenge motorral rendelkező autóba, vagy egy mai, full extrákkal felszerelt, erős kocsiba. Mindkét autó elvisz a célzott helyre, de óriási a különbség! Mennyi idő alatt, milyen manőverezési lehetőséggel, és mely klimatikus körülmények mellett jutunk el a végcélba.

 Nyílászárók hibái

A nyílászárók megfelelősége műszaki fogalmakkal jól körülírható, azonban a minőségi megítélés a mai napig tartalmaz szubjektív elemeket. A hibák meghatározásánál ezért sokszor nem találunk hivatkozható előírásokat.

 Érdekességek a nyílászárók és az árnyékolók világából

Az épületeink ablakai, ajtói és árnyékolói a napi életünk megszokott környezetének részei. Naponta megelégedéssel használjuk, vagy éppen bosszankodunk, ha nem jól működnek. Mi, a szakma művelői ennél sokkal mélyebb kapcsolatban állunk ezekkel a termékekkel, hiszen gyártjuk, beépítjük, illetve szükség esetén kijavítjuk őket. A mindennap ismétlődő folyamatok során keveseknek, és azoknak is csak ritkán ötlik fel, hogy vajon hogyan született meg és formálódott a mai alakjává egy-egy ablak vagy árnyékolóberendezés. E témakörben néhány érdekességet mutat be ez az írás.

Kapható: a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Megrendelem

 

 

Be Sociable, Share!