Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2015-4-5. száma

szombat, szeptember 12, 2015 @ 05:09 DE. Author: Révúti Károly

285

 

A tartalomból…

Vezércikk

 Hírek

 Építőipari kiállítások 2015

 A szellőzés dilemmái

A mai épülettervezési elvek, az anyaghasználat, az építéstechnológiák mind-mind azt célozzák, hogy az épület hővesztesége minél alacsonyabb legyen. Ennek elérésében a nyílászárók is segítséget nyújtanak egyre jobb hőszigetelő képességükkel.

 

Nyílászárók díszműüvegezése

Az üveg – különösen a színes üveg – az építészeti térkialakítás és az atmoszférateremtés egyik legalapvetőbb eszköze. Ennek köszönhető, hogy a díszműüvegezést az építészet és a belsőépítészet számos területén szívesen alkalmazzák, többek között kupolák fedésére, homlokzatok és nagy felületű üvegfalak kialakítására, ajtó- és ablakbetétek készítésére.

 

In memoriam Deák János

2015. augusztus 13-án, 69 éves korában elhunyt Deák János, a Realflex Kft. ügyvezető tulajdonosa, az árnyékolástechnikai szakma harminc éve elismert vállalkozója. Ez a rövid, a szakma körében tudomásul vett szomorú hír sok kollégájában és ismerősében az emlékek sokaságát elevenítette fel. Az első gondolat természetesen a családdal való őszinte együttérzés volt, de mindenki, aki ismerte a példaértékű szakmai és emberi tulajdonságait bizonyító történeteket, azonnal elbeszélésükbe kezdett. Élete, munkássága, személyisége és állhatatossága tanulsággal szolgálhat a jelen, de még inkább a jövő nemzedékei számára.

 

Hőszigetelt alumíniumredőny?

A megrendelők gyakran fogalmazzák meg – a forgalmazók reklámjainak alapján – a „hőszigetelt alumínium redőny” megjelölést. A velük folytatott egyeztetések során és a szakemberekkel is sokszor elmélkedünk az alumíniumredőny fizikai jellemzőin, összehasonlítva a más anyagokból készült redőnyökkel. Mindig egyetértésre jutunk, amikor a redőnyök hőszigetelő képességének nyári és téli eltérő feltételeit határozzuk meg. Abban viszont már nehezebb közös álláspontot kialakítani, hogy melyik anyagból készült redőny a leghatékonyabb a hőszigetelés szempontjából.

 

A nyílászárók beépítése

Napjaink építési gyakorlatában az egyik legsúlyosabb költségvetési tétel a nyílászáró. Jogosan, hiszen a ma kapható ablakok korszerűsége, teljesítménye nagyságrenddel jobb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A laborvizsgálatokon kiváló eredményt elérő nyílászárók azonban a helyszínen beépítve már messze nem mutatják ezt a teljesítményt.

Kapható: a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Be Sociable, Share!