Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2015-3. száma

szombat, június 13, 2015 @ 07:06 DE. Author: Révúti Károly

280

 A tartalomból…

Vezércikk

Hírek

Jó közérzet árnyékolással

Most tudományosan bizonyították azt, amit eddig sokszor megmosolyogtak: amerikai kutatók rájöttek arra, hogy a növekvő hőmérséklettel együtt nő a fejfájás esélye is. Ez egy komoly érv, mellyel a redőny- és árnyékolókereskedések termékeiket reklámozhatják, mivel az automatizált árnyékolók a belső terek klímáját tartósan hűtik.

A szabványosítás Magyarországon

Magyarországon 1994-ig a szabványosítás államigazgatási feladat volt, és többszintű struktúrában működött. A nemzeti szabványokon kívül léteztek a minisztériumok által kidolgozott ágazati szabványok (az építőiparban pl. MSZ-04-… jellel), és mindkét típus betartása kötelező volt. A 42/1994 jelű kormányrendelet tette egyszintűvé a magyar szabványrendszert, a régi ágazati szabványokat vagy felvették a nemzeti szabványok közé, vagy hatályon kívül helyezték. A szabványok alkalmazását egy átmeneti állapot után a 2001. évi CXII. törvény önkéntessé tette.

Hővédő üvegezés az energiatakarékosság jegyében

Szén-dioxid-kibocsátás, globális felmelegedés, energiatakarékosság, Kiotó… – talán már unhatnánk is a témát, ha nem gyermekeink jövőjéről lenne szó, és nem a saját bőrünkön tapasztalnánk a klímaváltozás jeleit.

Az EPC Etikai Kódex

Elkészült az Európai EPC Etikai Kódex, mely az európai energiahatékonyság-alapú szerződések, azaz EPC-k előkészítésének és kivitelezésének minimális alapértékeit és elveit határozza meg, ezzel segítve a beruházó (ESCO) és a megrendelő (pl. épülettulajdonos) közötti bizalom kialakítását és fenntartását. Az EPC Etikai Kódex tulajdonképpen egy önkéntes alapú minőségi szabványként működik, és az aláíró ESCO-k vállalják, hogy EPC-projektjeiket az Etikai Kódex szellemében bonyolítják le.

Ablakok, homlokzatok és a klímaváltozás

A klímaváltozás világszerte fontos témává vált. Noha a szakértők még mindig azon vitatkoznak, hogy ez fikció, avagy a valóság, már mindannyian érezzük az éghajlat változásait. Felhőszakadásokkal, heves áradásokkal, viharkárral, szélsőséges hőmérséklettel és aszályokkal szembesülünk itt Közép-Európában éppúgy, mint világszerte. Sok térségben évek óta tapasztalják már ezeket a katasztrofális eseményeket, mostanra már Európában is gyakoriak.

Szerelt lakóépületek árnyékolása

Az építészeti és az építtetői igényeknek megfelelően a hazai lakóházépítésben is nagy szerepet kap az üvegezett felületek aránya a falfelületekhez képest. Az egyre nagyobb nyílászárók tervezése viszont a nyári túlmelegedés kockázatát rejti magában.

Kapható: a nagyobb újságárus standokon, az interneten és a szerkesztőségben!

Be Sociable, Share!