Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

  • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

    Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

    Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


    A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Glasstec 2010 Düsseldorf


    Átfogó kép a világ üvegiparáról

    Messe Düsseldorf

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Mitől intelligens egy nyílászáró

    IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

Megjelent az Ajtó-ablak-árnyékoló Spektrum 2013-4-5. száma

kedd, szeptember 17, 2013 @ 09:09 DE. Author: Révúti Károly

283

A tartalomból…

 

Vezércikk

 Hírek

 Négy évtized a redőnyös szakmában

A hazai redőnyös szakmában mindenki ismeri a Rákospalotán élő Szántai Sárközi Ambrust, aki negyvenéves ipara mellett a Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesületének, a BKIK XV. Kerületi Tagcsoportjának, valamint legújabban az Energia Információs Központ Egyesület elnökeként is tevékenykedik. Most hatvanöt évesen, mégis fiatalosan, lendületesen és nagy lelkesedéssel indítja el fiával együtt, saját bemutatótermében a nonprofit tanács – adói munkát, miként is lehet egy meglévő családi házat, társasházi lakást a lehető legenergiatakarékosabbá, energiahatékonyabbá átépíteni a piacon ma megvásárolható anyagokkal, technológiákkal.

  MEKK ELEK…

 Az ablakok Uw-értékei

Az energiaintenzitás (a fogyasztás a GDP-hez viszonyítva) Kelet- és Közép-Európában lényegesen magasabb, mint az OECD-országokban. Ugyanakkor az ipar hatékonysága és az épületekben biztosított hőkomfort szintje sokkal alacsonyabb. Nem irreális az a feltevés, hogy valamikor a közeljövőben hazánkban az életszínvonal és az ipari termelés eléri a nyugat-európai országok szintjét. Ehhez nagyrészt az energia – fogyasztást kell csökkenteni, másrészt viszont növelni kell az energiahaté konyságot annak érdekében, hogy az energiaellátó rendszer bővítése és a lég – szennyezettség további növekedése elkerülhető legyen.

 Lejtmenet

Lehet, hogy a kor előrehaladtával szentimentális lettem. Néhány hónapja behoztak a varrodába egy ponyvát, amit húsz évvel ezelőtt gyártottunk, hogy új drapériát kérjenek hozzá. A ponyva makulátlan volt. A piszkot leszámítva a színe nem fakult, minden öltés a helyén, csak a drapéria széle rojtosodott egy kicsit. A szemem elhomályosodott, és vadonatúj ponyvát ajánlottam helyette a megrendelőnek. Erősen kereste a hátam mögött az ápolókat, de belement a cserébe.

 Lakóépületek árnyékolása

Az építészeti és az építtetői igényeknek megfelelően a hazai lakóházépítésben is nagy szerepet kap az üvegezett felületek aránya a falfelületekhez képest. Az egyre nagyobb nyílászárók tervezése viszont a nyári túlmelegedés kockázatát rejti magában.

 Beszéljünk egy nyelven!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy hazánkban elfogadottá, általánossá vált a különböző árnyékolástechnikai termékek használata. Ennek a helyzetnek a kialakulását nagymértékben elősegítették a kilencvenes években szabadabbá váló külkereskedelmi kapcsolatok, amelyek biztosították a világpiacon fellelhető legkorszerűbb termékekhez való hozzáférést belföldön is. Az érintett magyarországi vállalkozások gyorsan reagáltak, sőt a növekedő fogyasztói kereslet miatt egyre többen indítottak új vállalkozást ezen a területen.

Be Sociable, Share!