Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Műemlék épület nyílászárócseréje

hétfő, január 9, 2012 @ 09:01 DU. Author: Révúti Károly

A Kiskunhalasi Városi Bíróság és Városi Ügyészség épülete három periódusban, 1892-ben és 1910-ben alakult ki, míg a bírósági funkciókkal mindenben kompatibilis kiépítés csak 2009-ben fejeződött be. A harmadik építési periódus fontos része volt a Kossuth és Köztársaság utcára néző korabeli – eklektikus stílusban készült, városképileg védett – főhomlokzat konzerválása és helyreállítása.

A konzerválás és rekonstrukció jelentős részét képezte az utcára néző – a korabeli homlokzati architektúrához illeszkedő – nyílászárók rekonstrukciója. A 2008-ban elvégzett épületdiagnosztikai vizsgálatok során megállapítottuk, hogy a homlokzati nyílászárók faanyaga nagymértékben károsodott. Azok helyreállítására nem volt lehetőség, ezért döntöttünk a nyílászárók újraépítése és cseréje mellett. A bejárati ajtók és a kapcsolt gerébtokos, fenyőfából készült ablakok a helyszíni felmérés során nyert műszaki paraméterek figyelembevételével készültek.

ÁLTALÁNOS SZERKEZETI ISMERTETÉS

A nyílászárók faanyaga 12% nedvességtartalomra szárított fűrészáru. Háromrétegű tömbösítéssel előállított, 68 mm vastagságú profilból készültek. Az alkatrészek alapanyaga tölgyfa. A fedőréteg hossztoldás nélküli. A ragasztó D4 fokozatú, víz- és főzésálló.

A leírt faalkatrészekből gyártott nyílászárók forma- és mérettartók, vetemedésre nem hajlamosak.

A szerkezeti elemek sarokkötései kettős ollóscsappal készültek. A tok- és a szárnycsatlakozás kettős falccal és kettős ütközéssel lett kialakítva. A megfelelő légzárást és a rugalmas ütközést a szárnyon körbefutó speciális, kamrás tömítőprofil biztosítja. A víz elvezetését alumíniumból készült, eloxált felületkezelésű műanyag végdugóval szerelt normál vezetősín biztosítja, amely a tok alsó részét teljes egészében takarja. A bejárati ajtók esetében a faküszöb mellett az alsó záródás alumíniumküszöb, illetve automata gumiküszöb felhasználásával készült.

A hőszigetelő üveg 18 mm magas falcba került beépítésre, rugalmas felfekvést biztosító előtétszalag alkalmazásával. Az üveg kiékeléssel lett a szárnyba elhelyezve, a szárny leszállásának megakadályozása érdekében. Az üveget belső oldalon rejtetten szegezett üvegléc rögzíti, körben kívül-belül tartósan rugalmas, időjárás- és UV-álló szilikonalapú tömítőanyag zárja el. A felhasznált ragasztott üvegpanel 4-16-4 mm szerkezetű, LOW-E rétegfelépítésű, argonnal feltöltött, belső oldalán lágybevonatos float üvegből készült.

A nyílászárók működését és záródását több ponton záródó, egyszeres működtetésű, környezetbarát króm felületkezelésű vasalat biztosítja. Hibásműködtetésgátlóval, becsapódásgátlóval, résszellőzővel, az elektronikus vezérlést lehetővé tevő zárakkal és berendezésekkel készültek.

A faanyag gomba- és rovarölő szerrel történő alapozása és közbenső felületkezelése után az üzemben végleges – nagy nyomáson, szórással történő – felületkezelést kapott. Esetünkben ez a felületkezelés az erezetet láttató lazúrral készült.

FŐBEJÁRATI AJTÓK
A nyílászárók a meglévő ajtók felmérése alapján, utángyártással készültek.

A kétszárnyú, befelé nyíló, üvegbetéttel és fix felülvilágítóval gyártott nyílászárók a meglévő kávák mögé lettek beépítve. A tölgyfa tokkal és betétes, tölgyfa anyagú szárnyakkal gyártott ajtók fafelületei vastag lazúrral kezeltek.

Üvegszerkezetei 4-16-4 mm vastagok, argongázzal feltöltöttek (U = 1,1 W/m2K).

A meglévő ajtók kovácsoltvas ablakrácsait megtartottuk. Felújítás után az új szárnyakra felszereltettük azokat.

HOMLOKZATI NYÍLÁSZÁRÓK
A nyílászárók a meglévő ablakok felmérése alapján, utángyártással készültek.

A bukó és fix szárnyakkal felszerelt, tagolt felületű nyílászárók anyaga tömbösített fa. A tölgyfa tokkal és a tölgyfa anyagú szárnyakkal gyártott ablakok fafelületei vastag lazúrral kezeltek.

Üvegszerkezetei 4-16-4 mm vastagok, argongázzal feltöltöttek (U = 1,1 W/m2K)

REPREZENTATÍV BELTÉRI AJTÓK
A belső teleajtók tölgyfából készültek, utólag szerelhető átfogó tokkal, mindkét oldalon egyedi, architektonikus jellegű faborítással, rozsdamentes acéllemez lábazattal.

A tok függőleges és vízszintes elemeinek csatlakozásainál üveggúla díszek kerültek beépítésre.

A küszöb fából készült, rozsdamentes acéllemez burkolattal ellátva.

A tokok tömbösített fából, a szárnyak üreges faforgácslap betétes furnírozott lapból, körbefutó tömörfa kerettel készültek. A fafelületek tölgyfalazúrral kezeltek. A hanggátlás 37 dB.

Az ajtók elektromos vezérléssel készültek, a beléptetőrendszerhez illesztve.

A bukó és oldalt nyíló szárnyakkal felszerelt nyílászárók anyaga tömbösített fa. A tölgyfa tokkal és a tölgyfa anyagú szárnyakkal gyártott ablakok fafelülete vastag lazúrral lett kezelve. Üvegszerkezetei 4-16-4 mm vastagok, argongázzal feltöltöttek (U = 1,1 W/m2K).

A könyöklő anyaga a beltérben tölgyfa, kívül natúr titáncink lemez.

Be Sociable, Share!