Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

  • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

    Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

    Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


    A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Glasstec 2010 Düsseldorf


    Átfogó kép a világ üvegiparáról

    Messe Düsseldorf

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Mitől intelligens egy nyílászáró

    IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

péntek, november 19, 2010 @ 10:11 DU. Author: Révúti Károly

Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható.

Egy nyílászáró akkor felel meg a szerteágazó követelményeknek (amit például egy beruházó velük szemben támaszthat), ha fennállnak a következő jellemzők:
– tartós, értékálló szerkezet,
– szabad szín- és formai kialakítási lehetőség,
– korrózióval szembeni ellenállás,
– garantált jó hőszigetelés és légzárás,
– igény szerinti hanggátlás,
– biztonság a betörés ellen,
– környezetbarát.

Átgondolva a fenti érveket megállapíthatjuk, hogy az alumínium nyílászárók választása valóban kifizetendő beruházás lehet, hiszen az évek során a szerkezet használati és esztétikai értéke tartósan megmarad, emellett nemcsak gazdaságos, hiszen a hosszú élettartam ellenére minimális karbantartást igényel, és stabil értékállóság jellemzi, hanem környezetvédelmi szempontból az üvegezett alumínium nyílászárók gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosíthatók, hiszen az alumínium és az üveg is újrafelhasználható.

Széles körű kreativitás – esztétikum
Az építészetben az esztétikum mellett az egyéni ízlés, a kultúra is szerepet játszik. A megfelelő nyílászárók kiválasztása és helyes megtervezése a gazdaságossági megfontolások mellett az épület megjelenése szempontjából kiemelten fontos. „Az ablak a ház szeme” – az ablakok határozzák meg a homlokzat arculatát, a helyiségek jellegét, az ablakoknak köszönhetjük a különféle fény- és térhatásokat. A helyesen megválasztott ablakok pozitívan befolyásolják a helyiség légkörét, az épületben tartózkodók életminőségét, azaz növelik a beruházás értékét. A külső és belső terek közti egyre intenzívebb kapcsolatot az egyre nagyobb transzparens felületek, a korszerű üvegezett nyílászáró szerkezetek, és az ehhez kapcsolódó korszerű technológia teszi lehetővé.

Az alumínium nyílászárók a legszélesebb spektrumban alkalmazhatók. A hagyományos ajtók, ablakok mellett portálok, valamint szintmagas homlokzati elemek készítésére alkalmasak. Ezek a nyílászáró rendszerek alapvetően tok- és szárnyprofilokból kialakított ajtó- és ablakszerkezetek, emeletmagas speciális üvegezett portálok, üvegezett homlokzati rendszerek. Ezen tagolások önmagukban is szinte végtelen variációs lehetőséget hordoznak.

Gazdaságosság
Az alumínium nyílászáró szerkezetek alkalmazásának gazdaságosságát számos paraméter támasztja alá. A hőhídmentes alumíniumablakok megfelelő alternatívát jelentenek a fa, illetve műanyag ablakokkal szemben. Jellemzők közül kiemelkednek a következők.

Hosszú élettartam:
– tartós működőképesség – nagy méreteknél és szárnysúlyoknál is garantált. A használatból származó terhelésnek az alumíniumprofilok jobban megfelel, tekintettel arra, hogy mind a profilok, mind a vasalatok méretezve vannak;
– ellenőrzött minőség – minőségi tanúsítványokkal bizonyított kiemelkedő műszaki paraméterek, az alapanyag folyamatos minőség-ellenőrzése mellett;
– több évtizedre visszamenőleg biztos alkatrészellátás a piacvezető nyílászáró rendszereknél.
Minimális karbantartás:
– szinte karbantartásmentes – nem szükséges a felületet évenként átfesteni vagy bármely más módon kezelni, csak felülettisztításról és a mozgó részek olajozásáról kell gondoskodni;
– nedves környezetben kimagasló ellenállású a korrózióval szemben.
Stabil értékek:
– exkluzív megjelenés – a modern építészet és a korszerű épület-felújítások kedvelt szerkezete;
– magas anyagi és használati érték – az értékes anyagok, a megbízható minőség tartós befektetést jelentenek;
– környezetvédelem – az alumíniumhulladék 100%-ban újrahasznosítható, minőségvesztés nélkül: az anyag az ismételt feldolgozás során is megtartja eredeti tulajdonságait.
Minőség
Az alumínium nyílászáró szerkezetek kiváló műszaki minőségét több tényező is garantálja.

Magas műszaki színvonal:
– az alumínium olyan fém, amelynek ötvözetei különböző műszaki paraméterekkel rendelkeznek, így a szerkezetekhez mindig az igényeknek legjobban megfelelő alumíniumötvözet választható;
– a hőhídmentes alumíniumprofilokból valamennyi épületfizikai követelményre megfelelő nyílászáró alakítható ki;
– jó a teherbíró képessége nagy üvegtömegek és átlagon felüli szélteher esetén is;
– felhasználóbarát nyílászáró-kialakítás a sokféle nyitási módnak köszönhetően.

Változatos felületkezelés:
– az igényeknek megfelelő óriási szín- és struktúravariáció – a RAL színskálának és a különböző porszórt felületeknek megfelelően (1.2. ábra);
– magas fokú időjárás- és korrózióállóság, könnyű tisztíthatóság;
– tartós és ezáltal gazdaságos felületkezelés.

Kivitelezés
Természetesen, az építési folyamatnak fontos része a nyílászáró beépítése. Ehhez elengedhetetlenül szükség van megfelelő szakmai és technikai hátterű gárdára, valamint az előkészítési folyamatok, és a beépítésre vonatkozó előírások maradéktalan betartására. Hiszen csak az egyes munkafolyamatok megfelelő elvégzésével, valamint a kapcsolódó kivitelezési folyamatok időbeni ütemezésével teljesíthető minőségi, és határidőre történő kivitelezés.

ALUTA Alumínium Ablak és Homlokzat Egyesület

További érdekes cikkek az Ajtó-ablak-kapu Spektrumban! Megrendelem >>

Be Sociable, Share!