Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megjelent az Építés Spektrum legújabb száma

hétfő, szeptember 6, 2010 @ 02:09 DU. Author: Révúti Károly

A tartalomból:

FALSZERKEZETEK

Dr. habil Kocsis Lajos rendszeresen gazdagítja lapunkat épületfizikai elemzéseivel. Mi tagadás, sokaknak szükségükvan ezekre az ismeretekre, hiszen az épületfizika tudománya kevéssé népszerű. Most a homlokzati hőszigetelések mechanikai rögzítésének hőhídhatását elemzi cikkében, kitérve a dűbelek hőhídhatásának számítási eljárására a vonatkozó európai útmutató alapján, a dűbelek ajánlott beépítési darabszámára, a különböző dűbeltípusok pontszerű hőhídveszteségi tényezőire. Egy figyelemre méltó épületegyüttest adtak át nemrég az Új Buda üzletközpontban. A Fekete Antal által tervezett házak közül a leglátványosabb épület különleges fémlemez homlokzatburkolatának építését mutatja be ifj. Puskás András.

KÖNNYŰSZERKEZETEK

Váradi Julianna a könnyűacél vázas homlokzati falszerkezetek hazai alkalmazásáról írta Ph.D értekezését, amelynek rövid kivonatát tartalmazza a cikk. A szerző a téma aktualitását abban látja, hogy a könnyűszerkezetes homlokzati falszerkezetek hazai alkalmazása szükségessé teszi e szerkezetek célszerű kialakításának, hőtechnikai és páratechnikai tulajdonságainak jobb megismerését, segítséget nyújtva ezek racionális szerkezettervezéséhez.

MAGASTETŐK

Riport keretében mutatjuk be az Év Tetője 2009 pályázat nívódíjas magastetőjét, amelyet Siófokon alkotott az egyik legismertebb tetőfedő mester, Knittel Ferenc, aki nem először nyerte meg a pályázat fődíját.

FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET

A Holcim Alapítvány a Fenntartható Építésért (Holcim Foundation for Sustainable Construction) 2010 áprilisában Mexikóvárosban a neves Universidad Iberoamericana jezsuita egyetemen tartotta találkozóját, Reinventing Construction témakörben, a fenntarthatóság legszélesebb aspektusainak vizsgálatára. A világ 39 országából érkezett 270 neves építész, mérnök, a kormányzati, civil és üzleti szféra képviselői fenntartható építészetről alkotott gondolatait és ötleteit mutatta be a találkozó, melynek fő irányvonalait foglalja össze dióhéjban Dr. Novák Ágnes.

ÉPÜLETENERGETIKA

Egyes épülettulajdonosok igénye és az új épületfelújítási pályázatok követelményrendszerének várható előírásai révén egyre gyakoribb feladat már ma is az épületek auditálása. Ezt sokan összetévesztik az épületek energetikai minőségtanúsításával, holott a két eljárás a lényeget és az eredményeket tekintve is eltér egymástól. Dr. Emhő László , a hazai auditorképzés megteremtője és vezetője bemutatja az auditálás lényegét, elvi felépítését és részleteit. A cikket a következő lapszámban folytatjuk.

Be Sociable, Share!