Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Megoldások egy kézből

péntek, június 25, 2010 @ 02:06 DU. Author: Révúti Károly

A gépgyártók támogatói magatartása
A krízis szedi áldozatait az ablakgyártó cégek között, ezzel egyfajta szelekciót is végrehajtva, de a szituációból akár megerősödve is ki lehet kerülni. Ehhez időben meghozott döntésekre, szervezeti és technológiai átalakításokra, illetve átgondolt beruházásokra van szükség.
A gépgyártók ezekben próbálnak segíteni partnereiknek.

A gazdasági világválság nagyon rossz helyzetbe hozta a teljes építőipart, azon belül mind a fa, mind a PVC és alumínium alapanyagú nyílászárógyártókat és természetesen az ezekhez kapcsolódó beszállítói kört is. A piac résztvevői kénytelenek reagálni a megváltozott körülményekre, de a reakióik természetesen eltérőek, illetve megfigyelhető a „majd csak túléljük” típusú struccpolitika is.
A kialakult helyzetre az ablakgyártók és a beszállítók között is vannak akik az eddig is sokak által alkalmazott árcsökkentésben, folyamatos árversenyben látják a megfelelő választ.

Ez rövidtávon akár még forgalomnövekedést is eredményezhet, de nem szabad elfelejteni, hogy mindig lesz aki olcsóbb terméket tud előállítani, így a versengés hatására az árak, illetve a termék nyereségtartalma folyamatosan csökkeni fog. Akinek saját terméke mellett az egyetlen érve az alacsony ár, az automatikusan generálja a végfelhasználó érdeklődését a még alacsonyabb árú import ablakok iránt.

Azon gyártók, akik a szállítási határidők csökkentésével, a pontosabb termékekkel, a szervezeti felépítés és a technológia átalakításából adódó gyorsabb beépítéssel szeretnék növelni termékeik értékét és eladhatóságát, az elvárásaiknak megfelelő megoldásokhoz juthatnak gépbeszállítójuktól.

Beruházások finanszírozása
Természetesen az átalakítások, fejlesztések anyagi hátterét is biztosítani kell, de erre több lehetőség is kínálkozik. Sokan élnek az Európai Úniós pályázatokkal, amelyek típustól függően technológiai fejlesztéshez, komplex vállalati technológiai fejlesztéshez, telephely fejlesztéshez, informatikai eszköz és szoftver beszerzéséhez nyújtanak támogatást. Ezen pályázatok átfutási ideje viszonylag lassú, de kis és közepes méretű cégek számára a GOP 2.1.1/A ideális megoldást kínálhat. Mindenképpen érdemes megemlíteni az energiahatékonyságot előtérbe helyező pályázatokat is, mivel ha a cég olyan gépi beruházást hajt végre, melynek eredményeként a termelés energiafelhasználása, környezetkárosító hatása csökken, akkor ezekhez is jelentős összegű támogatás igényelhető.

A gépgyártók egy része lehetőséget biztosít arra is, hogy a vevők a termelőeszközt részletre vásárolják meg. A kezdő összeg befizetése után a felhasználó 1-2-3 év alatt havonta törleszt közvetlenül a beszállító felé, kihagyva a lízingcégeket s így csökkentve a költségeket. Ilyen esetben szükség van valamiféle biztosítékra, amely lehet visszavonhatatlan bankgarancia vagy maga az eszköz. Az első megoldás jóval egyszerűbb és mindkét fél számára megnyugtatóbb. A második lehetőségnél az esetleges nemfizetéskor az eszközt el kell szállítani vagy zárolni, mely a gépgyártó számára problémát okoz, a felhasználó oldalán pedig termeléskiesést eredményez.
Fejlesztés megvalósítható használt berendezés beszerzésével is, ezekre 3 éves korig pályázati támogatás is igényelhető. A használt eszközökről a gyártók hírlevélben vagy a honlapjukon tájékoztatják a vevőket.

Költségcsökkentés fejlesztéssel
– A technológia átalakítása
Az ablak árának fontos részét képezi a műanyag profilba kerülő merevítőfém, illetve az ennek megmunkálásához (darabolás, rögzítés) szükséges tárgyi és emberi erőforrások költségei. A profilbeszállítók ennek megfelelően már kínálnak olyan alapanyagokat, melyekbe nem szükséges a merevítőfém, mégis megfelelnek a statikai elvárásoknak.
Ilyen profil alkalmazása esetén a gyártás is átalakítható, megtakarítható a fémvágó fűrész és a csavarozó berendezés, illetve alkalmazható olyan megmunkáló központ is, mely a daraboláson kívül a PVC profilon szükséges összes megmunkálást (vízrés, levegőztető, kilincshely, dűbel fúrás, szellőztető marás, tokosztó hely jelölése, olló- és sarokcsapágy furat készítése, záródarab helyének jelölése) automatikusan elvégzi.

Az üvegragasztásos technológia alkalmazásával az üveg teherhordóvá válik, így megtakarítható a szárnyszerkezetbe kerülő merevítőfém, illetve a kapcsolódó költségek. Az eljárásnak köszönhetően a termék alkalmas passzívházak építéséhez is, mely újabb értékesítési lehetőséget jelenthet.

A berendezés kétkomponenses ragasztási technológiával dolgozik és függőleges kialakításának köszönhetően könnyen beilleszthető a gyártósorba. Az üveggel ellátott keretszerkezet beszállítása, a ragasztási folyamat lefutása, illetve a berendezésből történő továbbítás teljesen automatikus. A felületek sérülésmentességét a hátsó támasztó görgősorok, illetve a mozgatás is végző szállítószalag biztosítja. A gép felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, melynek segítségével könnyen a papírmentes gyártást irányító (E-Prod) szoftverhez kapcsolható.

– Hatékonyabb termelés
A gyártandó termékszám ismeretében kiválaszthatóak azok a berendezések, melyek alkalmazásával az üzemi folyamatok jóval hatékonyabbakká tehetőek. Már napi 50-60 ablakegység (ha egy egységnek egy 90 x 120 cm egyszárnyú bukó-nyíló ablakot tekintünk) gyártásához is léteznek olyan követő megmunkáló központok melyek jelentős segítséget nyújtanak.

Ebben az esetben a kettősgérvágón levágott PVC alkatrészeket a követő központ beszállító asztalára kell helyezni és a merevítőfémet bele kell csúsztatni. Ezt követően a gép az alkatrészt beszállítja, s a felszerelt megmunkáló egységek automatikusan elvégzik a merevítőfém rögzítését illetve a profilon szükséges összes fúrási-marási műveletet, akár a merefítőfémen átmenően.

A berendezés alkalmazásával feleslegessé válik a merevítőfém-rögzítő, a vízrésmaró, a kilincshelyfúró, egyszerűsödik a tokosztó és a vasalatszerelés, nincs szükség sablonokra a vasalatszereléshez. A teljes fűrészelést és hegesztés elötti előkészítést két ember elvégezheti.

Nagyobb termelési igények esetén (120-240-360 egység/8 óra) ideális megoldást kínálnak a modulárisan bővíthető megmunkáló központok. Ezek egy profil daraboló automatából és a vele összekötött – a termelési mennyiségnek megfelelően 1, 2 vagy 3 darab – megmunkáló központból álló berendezések, melyek a daraboláson kívül a merevítőfém rögzítést és a profilon szükséges összes fúrási-marási műveletet – akár a merevítőfémen átmenően – elvégzik. A berendezés kiszolgálásához két fő szükséges, egyikük a szálanyagot adagolja és elhelyezi a levágott alkatrészekbe a merevítőt, a másik ember elszedi a kidobó asztalokról a megmunkált alkatrészeket.

Az ilyen típusú komplex központok kiegészítő berendezésekkel való felszerelése tovább növeli a hatékonyságot, csökkenti a mellékidőket. Az alábbi képen látható egy 240 egység/8 óra kapacitású „Z” alakú berendezés, melyhez automata alkatrész szortírozó berendezés és tároló kocsik kapcsolódnak.

Ebben az esetben kisebb a berendezés helyigénye és egy ember ellátja a szükséges feladatokat, felhelyezi a PVC szálanyagokat, majd a levágott profilba csúsztatja a merevítőfémet. A megmunkálási folyamatok teljesen automatikusan mennek végbe, illetve a kész oldalon, nem kell kézzel elszedni a termékeket, hanem egy szortírozó egység a tárolókocsik megfelelő helyére viszi azokat.

Így nem csak a fennt is említett különálló kisgépek takaríthatóak meg, hanem csökken az üzemen belüli anyagmozgatás és ebből kifolyólag a mellékidők, illetve a profilok sérülésének lehetősége. A gép vezérlése összeköthető a gyártáselőkészítő szoftverrel, az irodában elkészített optimalizálások a számítógépes hálózaton keresztül bemásolhatóak gyorsítva ezzel a termelést. A központ teljesen profilfüggetlen, kialakításának köszönhetően nincs szükség semmilyen ellendarabra, profiltámaszra, így a profilcsaládon belüli vagy eltérő profilrendszerek miatti átállási idő nullára csökkenthető.

Szintén jól automatizálható folyamat a szárny vasalat szerelés, az ehhez szükséges berendezés a vevő igényeinek megfelelőn állítható össze. Az alapot az előkészítő asztal adja, a kezelő itt helyezi el a horonyba a szükséges vasalatelemeket, melyeket méret szerint az asztal fölötti rekeszekben lehet tárolni. E-Prod rendszer alkalmazás esetén itt található egy vonalkódleolvasó, ezzel azonosítható a termék, melynek gyártási lapja megjelenik az elhelyezett monitoron, a dolgozó így pontos információval rendelkezik arról, milyen elemeket kell a szerkezetre felszerelni.

Az előkészítő asztalról a továbbítás önműködően történik és a keret bekerül a szerelő automatába, amely a csavarozást végzi. A megkívánt termelési mennyiségnek megfelelően lehetőség van egy csavarozó fej felszerelésére, amely profiltól, keretmérettől és vasalattól függően kb. 2 perces ütemidőt biztosít, illetve két csavarozófej felszerelésére, amellyel körülbelül 1 perces szerelési ütemidő érhető el. A berendezéshez kapcsolható még egy automata szortírozó, amely a kereteket továbbítja, függőleges helyzetbe hozza és egy tárolóállványba helyezi.

A tárolóállvány összekapcsolható a papírmentes gyártást támogató informatikai rendszerrel, így amikor a keretszerkezetek összeakasztását végző dolgozó azonosítja az adott tokot, a rendszer az elhelyezett monitoron megadja, hogy a szárnyszerelés után a megfelelő szárny a tárolóállvány melyik rekeszében található. Az ilyen fejlesztések esetén jelentős előny, hogy a vasalatszerelés területén nagy termelési igényt is ki tud szolgálni egyetlen ember, illetve a termékek azonosítása sokkal egyszerűbbé válik.

– Vezérléstechnika összehangolása
A termelés hatékonysága növelhető, a termékazonosítás egyszerüsíthető azzal is, ha a meglévő gépek vezérlését összehangolják, illetve ezeket kapcsolják egy gyártásirányító szoftverhez. Ebben az esetben például az irodában elkészített gyártási listából szabáslista generálható, amely hálózaton keresztül kerül a fűrészgéphez, így csökken a kezelő figyelmetlenségéből adódó hibák lehetősége, illetve a vágási veszteség. A fűrészhez kapcsolt etikettnyomtató daraboláskor kiadja az alkatrész azonosítására szolgáló cimkét vonalkóddal, így miden későbbi munkafolyamatnál azonosítható a termék. A megmunkáló központok a vonalkód alapján végzik a szükséges folyamatokat, illetve az üzembe kihelyezett monitorral felszerelt munkaállomásoknál a dolgozók azonosítani tudják a terméket és információt kapnak arról is, hogy milyen szerelési feladatot kell végrehajtani illetve hol találják az adott termékhez kapcsolódó osztóprofilt, szárnyat, üveglécet, üveget és egyéb kiegészítőket.
(KÉP Vezérlés összehangolása)

A fenti összefoglalóból látható, hogy a gépgyártók többsége nem csak a műszaki fejlesztésekkel, hanem a kapcsolódó szolgáltatások bővítésével, pályázat figyeléssel és kezeléssel, finanszírozási tanácsadással is igyekszik segíteni partnereit, hogy a nehéz időszak könnyebben elviselhető legyen.

Be Sociable, Share!