Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

  • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

    Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

    Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


    A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Glasstec 2010 Düsseldorf


    Átfogó kép a világ üvegiparáról

    Messe Düsseldorf

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Mitől intelligens egy nyílászáró

    IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

Nem mind arany, ami fénylik

kedd, június 22, 2010 @ 11:06 DE. Author: Révúti Károly

A hazai ablakgyártás átalakulása

A ’80-as évek közepétől kezdve jelentős átalakuláson ment keresztül a hazai ablakgyártó ipar. A gyártók az időközben hatályba lépett épületfizikai előírásoknak (hőszigetelés, légzárás, hanggátlás, szélállóság, vízzárás) megfelelően egyre korszerűbb szerkezeteket gyártottak. A gyártás szerkezete is átalakult, a korábbi szériaszerű gyártást az egyedi, vevőrendelésre történő gyártás váltotta fel. A piacon a hazai gyártók megőrizték döntő súlyukat, az import arányaiban egészen mostanáig nem volt jelentős, csak a különleges igényekre korlátozódott. A jelenleg gyártott hazai ablakok minősége és épületfizikai tulajdonságai korszerűek, európai színvonalúak, azokkal a legmagasabb igények is kielégíthetők, a gyártók akár a passzívházakhoz alkalmas ablakok gyártására is képesek.

Olcsó, de silány minőségű import

Mi indokolja a fentiek alapján az utóbbi két évben jelentős szerepet kapott import ablakok magas arányát? Ennek hátterében egyértelműen a kedvezőbb ár áll. A felvevőpiac (magánvevők, beruházók, építőipari kivitelezők, önkormányzatok) a magasépítő ipar visszaesése és a pénzügyi válság következtében a korábbinál árérzékenyebb lett.

Azt állítjuk, hogy jelenleg a támogatott beruházások, felújítások (mindennapi nevén „panelprogram”) során gyakran gyenge minőségű, import termékek kerülnek beépítésre. Ennek következtében az elvárt energia-megtakarítás nem jelentkezik, a későbbi garanciális problémák pedig a kezdeti csábító kedvezőbb árat hosszú távon semmissé teszik. A választás során sok esetben egyedüliként az ár döntő, és egyéb szempontok háttérbe szorulnak. Pedig az ablak és ajtó vásárlásával több évtizedre meghatározzuk a homlokzatok hőszigetelését, hanggátlását, légzárását, vízzárását, nem fogjuk tudni néhány év múlva a gyenge terméket egy megbízhatóra kicserélni. Az, hogy néhány gyenge minőségű import ablak hogyan lehet olcsóbb a jó minőségű hazai gyártmánytól, viszonylag nagy biztonsággal megállapítható:

  • Egyszerű, olcsó, vékonyfalú, gyenge PVC profilok.
  • Vékony falvastagságú felületkezelés nélküli acélmerevítők.(1. kép)
  • Korábbi generációs, Európában már évek óta kifutott vasalatrendszerek, amelyekkel nem lehet a mai légzárási, vízzárási igényeket kielégíteni.
  • Gyenge minőségű, néhány év múlva bepárásodó hőszigetelő üvegezés.(2. kép)
  • Az olcsó ár az egyszerű négyszögletes ablakokra vonatkozik, de a bejárati ajtók, toló-bukó teraszajtók, egyedi szerkezetek már lényegesen drágábbak, mint az azonos hazai gyártmány.
  • Az import ablak jellemzően előre, vagy rövid határidővel fizetendő.
  • Az olcsó import ablakokkal nem kapunk sem a magyar előírások szerinti „Beépítési, használati-kezelési, karbantartási útmutató”-t, sem CE „Megfelelőség Igazolás”-t.
  • Garanciális igényeink érvényesítésére gyakorlatilag nincs esély.

A hazai termék előnyei

A fentiekkel szemben milyen előnyei vannak a hazai termék vásárlásának:

  • Megbízható, minősített és korszerű alapanyagok használata (PVC profil, üveg, vasalat, acél merevítő).
  • Komplett szolgáltatás, standard, és egyedi termékek szállítása.
  • Helyszíni felmérés, építéshelyi egyeztetés.
  • Garanciális biztonság, ismert, elérhető, referenciákkal rendelkező hazai gyártó.
  • A beruházás jellegéhez igazodó fizetési feltételek (részletfizetés, hosszabb fizetési határidők, garanciális visszatartás, stb.)
  • Magyar nyelvű „Beépítési, használati-kezelési, karbantartási útmutató”-CE „Megfelelőség Igazolás”.

A bizonyíték

Az olcsóság, de gyenge minőség bizonyítására történt próbavásárlást követően bevizsgálásra került lengyel gyártású ablakok tulajdonságai jelentős eltérést mutattak az azokra vonatkozó korábbi ÉME bizonyítványokban leírtakhoz képest. (Mintadarabok, bizonyítékok, vizsgálati jegyzőkönyvek elérhetők a MATA-nál.)

  • Vékony falvastagságú tok profilok (2,2 – 2,3 mm fő fal vastagság „C” osztályú profil)
  • Vékony, helyenként vörös rozsdás acél merevítő
  • Gyenge minőségű hőszigetelő üveg, tömítési hibákkal
  • Gyenge vízzárás:

                  – egyszárnyú ablak 300 Pa (79 km/h) szélnyomásnál beázott

                  – kétszárnyú ablak 150 Pa (56 km/h) szélnyomásnál beázott

  • Gyenge légzárás (3-as kategória)

A fenti gyakorlat azt eredményezi, hogy a gyenge minőségű olcsó termék beépítése hosszú távon éppen attól az előnytől fosztja meg a tulajdonost, amiért az ablakcserét elkezdte: az energia-megtakarítástól és a komfortos működéstől. Állami és önkormányzati forrásokból olyan felújítások vannak támogatva, ahol az olcsó gyenge minőségű import kiszorítja a hazai munkahelyeket megtartó, adót fizető vállalkozást.

MATA Ajtó-Ablak Egyesület

mata@lagross.hu

Be Sociable, Share!