Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

  • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

    Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

    Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


    A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Glasstec 2010 Düsseldorf


    Átfogó kép a világ üvegiparáról

    Messe Düsseldorf

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

  • Mitől intelligens egy nyílászáró

    IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

    Be Sociable, Share!

    Tovább >>

Mitől intelligens egy nyílászáró

kedd, június 22, 2010 @ 11:06 DE. Author: Révúti Károly

Automatizált és manuális lehetőségek

Az intelligens nyílászáró legyen könnyen kezelhető, betörésbiztos, a keretszerkezet pedig résmentes, jól szigetelt. Az üvegezése optimális hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezzen, de páratechnikailag is működjön. Árnyékolása legyen szigetelőréteg is egyben, amely véd a bejövő fénytől, de ha szükséges átengedi azt. Fóliázása fényviszonyoktól függően változtassa a tulajdonságait.

Nézzük meg tehát, hogy egy megfelelő anyagi háttérrel rendelkező vásárló, ma milyen maximális igényeket támaszthat egy nyílászáróval szemben!

Az IO-homecontrol technológia

Az intelligens tetőtéri ablakhoz csupán egyetlen távirányítóra van csak szükség. Ezzel az egy készülékkel egyszerre akár több ablakot vagy árnyékolót is mozgathatunk a lakás bármely pontjáról.

Egyetlen távirányítóhoz 200 elektromos termék illeszthető, ezeket akár egyenként, akár csoportosan – sőt, mindet egyszerre – is képes irányítani. A hatótávolság épületen belül 30 méter, épületen kívül pedig eléri a 300 métert is. Az ablak szintén csatlakoztatható egy úgynevezett IO-homecontrol épületirányítási protokollhoz.

„Az IO-homecontrol technológia egy olyan vezetékmentes kommunikációs protokoll, amely lehetővé teszi különböző épületgépészeti és építőipari termékek, mint például kapuk, garázskapuk, tetőtéri ablakok, redőnyök, fűtő- és hűtőberendezések, valamint zárszerkezetek egységes vezérlését.”

Az intelligens otthon kifejezés az épület egy vagy több funkciójának számítógépes kontrollját jelenti, vagyis ellenőriz és beavatkozik. A lényeg, hogy a funkciók távolról is lekérdezhetők vagy aktiválhatóak. Az ilyen rendszerek törekszenek az épület kényelmi és biztonsági szolgáltatásainak minél magasabb szinten való kielégítése. A rendszer lényege, hogy egy központi számítógép fogadja a különböző érzékelők jeleit, ezek alapján diagnosztizálja a pillanatnyi helyzetet. Közben folyamatosan frissít is, a régebbi adatokat pedig tárolja

Ezt a protokollt úgy tervezték meg, hogy a későbbi fejlesztések során egyre több terméket lehessen integrálni. Vannak lakások, ahol a belmagasság eléri a hat métert, ezeknél szinte nem is oldható meg másképp az ablakok, szellőztetők, árnyékolók működtetése. Az elektromos ablakműködtetés maximális kényelmet biztosít. Az intelligens ablakok beépítése után az elektromos egységeket csupán a hálózatra kell csatlakoztatni, ezután az ablakszárny azonnal mozgatható. A beépítés módja szinte azonos a kézi működtetésű ablakokéval Ez azért fontos, mert akár új épületek esetén, akár lakásfelújításkor is alkalmazható. A használhatóság további feltétele, hogy áramszünet vagy nagytakarítás esetén az ablak kézzel is nyitható legyen.

Egy gombnyomás: több funkció

A digitális kijelzős, rádiófrekvenciás távirányítón egyetlen gombnyomással több funkció is elérhető. Beállítható vele az ablakok nyitási szöge, késleltethető a záródásuk. Előre programozható a szellőztetés. Ez különösen akkor praktikus, ha nincsenek otthon a lakók. Ilyenkor, eső esetén, a beépített esőérzékelő elzárja az ablakszárnyakat. A szárnyba is építenek szellőzőnyílást, amely magas páratartalom esetén nyit, így a friss levegő továbbra is bejuthat. Az elektromos árnyékoló szintén csatlakoztatható a rendszeréhez. Az távirányító felismeri az új elemeket, és automatikusan hozzáadja a meglévőkhöz. A kijelzőn ellenőrizhető az ablakok helyzete és az aktuális parancs. Be lehet állítani akár egy ébresztőórát, az ablakok nyitását vagy az árnyékolók felhúzását.  Ez az okos kis szerkezet az időjárás irányításán kívül mindent megold. Egyes ablakokba világítást is szerelnek, így a boldog tulajdonos kényelmesen, egy mozdulattal kivilágíthat vagy elsötétedhet. A felszerelt érzékelők segítségével nemcsak az ablakokat, szellőzőket és árnyékolókat lehet irányítani. A szerkezetek érzékelhetik az összes nyílászáró (ablak vagy ajtó) nyitását, zárását. Fontos szerepe van a riasztórendszer minél gyorsabb és okosabb működésében is. Érzékelik a külső üvegfelületek törését, a belső nyílászárók nyitását, a szobák hőmérsékletét, a pára mennyiségét, a füstöt, de akár az éppen felvett áram menynyiségét is.

Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

Biztonság és kényelem

Az érzékelők segítségével a külső nyílászárók üvegének törése (ablak, ajtó), a bejárati ajtó jogosulatlan nyitása, illetve tűz esetén a riasztórendszer automatikusan aktiválódik. Bármely esetben azonnal értesítést kapunk a mobilunkra vagy a számítógépünkre. Ha kamerákat is felszerelnek, akkor akár láthatjuk is, ami történt. Sok esetben kapunk azonban téves riasztást. Történhet ilyen például egy berepülő madár miatt, ilyenkor idegeskedhetünk, amíg haza nem érünk. A kamera ez esetben megnyugtathat, hogy nem egy rossz szándékú ember zavarta meg házunk nyugalmát. További kényelmünkre szolgál, ha be tudjuk programozni a klíma rendszer elindítását akár előre meghatározott időpontra, akár megadott hőmérséklet alapján. Nem kell egész nap fűteni a lakást ahhoz, hogy este ne a hidegbe menjünk haza. A nyári melegben pedig nem kell 24 órát működnie a légkondicionáló berendezésnek. Komoly energiamegtakarítást jelent az is, ha a mozgásérzékelők irányítják a világítást.

Garázsnyitó motorok szekcionált és billenőkapukra

Különös gondot fordítanak a fejlesztők a garázskapuk automatizálására. Mikroprocesszoros vezérléssel állítható be a kapuk működtetésének húzó és a tolóereje. A sínt egy speciális, rendkívül hosszú életű lánccal vezetik. Biztonságos és rendkívül halk, kézzel nem kell hozzányúlni. A 65 és 100 kp-os húzóerővel működő, 24 V-os, lágy indítású és megállású motort kulcsos kioldóval látják el. Ez abban az esetben hasznos, ha áramszünet lenne. Ezek a motorok könnyen felszerelhetők utólag is. Betörésgátló és feltolás elleni védelmet jelent, ha a kapu zárásakor a feltolásbiztosítás egy vezetősínbe ugrik be. Ez a megoldás áramszünet esetén is működőképes. A fogásszíjnak köszönhetően nem szükséges karbantartani, zsírozni, olajozni. Ezek nélkül is teljesen hangtalanul működik. Az intelligens kikapcsoló automatikája akadály észlelésekor leállítja a kaput, a beszorulás lehetőségének kizárása érdekében pedig 20–30 cm-t visszanyit.

A tökéletes biztonság végett gyárilag, egyénre szabva kódolják. A dekódolás szinte lehetetlen, hiszen több mint egy-billió lehetőséget kellene végigpróbálni. Bármely billenő- és szekcionált kapuhoz, valamint forgószárnyas kapuhoz használható. Akár az előző szerkezetnél, ennek a felszerelése is megoldható utólag. A külsőre is nagy gondot fordítanak, műszakilag pedig mindent tartalmaz, amit a felhasználó csak kívánhat. Biztonságos távirányító, halk motor, lágy indítás, lágy megállás, automatikus zárás, rácsukás elleni védelem mellett számos hajtómű-sín kombináció, valamint beépített diagnosztika. Némelyik típus a meghajtóerőt nem azonnal fejti ki, a kapu menetét lágyan indítja és futtatja be mindkét menetirányban, és csak annyi erőt használ fel, amennyi szükséges az optimális meghajtáshoz.

Intelligens kiegészítők ajtókhoz

Zárak

Manapság egyre nagyobb méretű bejárati ajtókat építenek be. Az ezzel együtt járó súlynövekedés ugyanakkor az egy- és kétszárnyú ajtók esetén is növeli a zárakra jutó terhelést.

Az építtetők, a lakás használói kényelmesebb működtetésre, a biztonság fokozására és a szerelés könnyítésére vágynak. Emiatt fejleszteni kell a bejárati ajtókhoz gyártott automatikus, öt ponton záró zárrendszereket, illetve elektromechanikai rendszereket. Ilyen a kulcs nélküli vésznyitás, a helytelen használat elleni és a betörésvédelmi távirányítós működtetés.

Olyan zármegoldásokat is kifejlesztettek, amelyek még kényelmesebben működtethetők, és egyszerűbben szerelhetők. Kulcs nélküli vésznyitás, gombnyomással történő távirányítás, és az egyszerű szerelehetőség jellemzi ezeket.

Az angliai otthonokban már egy gombnyomásra működő, két diós, többpontos zárat alkalmaznak. A mindenkori igényektől, a napszaktól, és az élethelyzettől függően a zár  homloklemezén lévő csúszka három pozícióba állítható: nyitás kizárólag kulccsal, nyitás bentről gombnyomásra, vagy nyitás kívülről és belülről nyomással. Ezzel megfelel a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is.

Küszöbök

Az ajtóküszöbökre is figyelni kell, hiszen a bejárati- és erkélyajtók hőszigetelő képességét nagymértékben befolyásolják. A korszerű automatikus küszöbök beépítésével energiát takaríthatunk meg. A küszöbök hőszigetelő tulajdonságuknak köszönhetően csökkentik a pára kicsapódásának kockázatát, és az ebből eredő károkat. Akadálymentes, ugyanakkor ellenáll a csapóesőnek is.

Vasalatok

Az ajtóvasalatok fejlesztésének fő szempontjait a nagy teherbírás, a magas fokú kényelem és a könnyű szerelhetőség jelentik. Az igényes esztétikai megjelenés ma már elvárás: igény mutatkozik a karcsú hengeres formákra. A filigrán forma ellenére egy közepes kategóriájú termék például a 150 kg teherbírású vasalat. Újdonságot jelent a szárnyoldali pántba épített magassági és oldal irányú, 3D-s állítási lehetőség. Ezzel az ajtólap a keretben úgy állítható be, hogy a vasalat optikája nem változik.

Energiahatékonyság, teherbírás és esztétikum

Az új üvegezőlécekkel szemben támasztott követelmények szerint egyrészt a léceknek hozzá kell járulniuk az ablak energiahatékonyságához, másrészt a masszív homlokzati elemek alkalmazása miatt nagy nyomóterheket kell felfogniuk. Ugyanakkor követniük kell a homlokzati elemek formavilágát is. Egyre inkább nő a bevizsgált, nagy tartósságú anyagok iránti igény is. Az alkalmazott tömítőanyagoknak is meg kell felelniük a növekvő követelményeknek.

A fejlesztések követik az igényes építészeti megoldásokat, feladatuk, hogy a tágas és fényben úszó tereket, magasszínvonalú megjelenéseket és a hatékony hőszigetelést egybeötvözzék. Az új, egyre stabilabb szerkezetnek köszönhetően a 2700 mm-es, a padlótól a plafonig nyúló ablakok sem jelentenek többé problémát. A működtetésük szinte gyerekjáték. Mindez érvényes az extrém nagy, akár 400 kg tömegű szárnyakra is.

Az intelligens ablakokról még egyszer

Intelligencia és multifunkció

Az intelligens és multifunkcionális  olyan kulcsszavak, amelyek meghatározzák a jövő ideális ablakát. Mindenekelőtt az a kérdés, hogy az adott technológia hatékony-e, energiatakarékos-e. A fa-alumínium ablakok jó hőszigetelési tulajdonságai lényegesek egy olyan összkialakításánál, amely emeli az ipari nyersanyagok minőségét, illetve hozzájárul egy magas színvonalú technológiához. A korszerű megoldásokkal megvalósított energiatakarékossághoz a tökéletes hőszigetelés épp úgy hozzátartozik, mint a magas hatásfokú, modern fűtőberendezések vagy a megújuló energiaforrások.

A különböző szenzorok és az ablakva-salatban lévő érintkezők segítségével a többfunkciós ablakok a beltéri levegő elhasználtságának mértéke szerint automatikusan nyílnak és záródnak. A számítógép-vezérelt irányítási rendszerek alkalmasak arra, hogy az öszszes ablakfunkciót automatizálják, és egyben megteremtsék az elvárt energiatakarékosságot.

Energiatakarékosság automatika nélkül

Azonban az a nyílászáró-szerkezet is lehet intelligens, amelyet nem közvetlenül számítógép irányít. Nagyon jó minőségű, hőszigetelt alu-fa ablakkeretekkel, fokozott hő- és hangszigeteléssel rendelkező üvegszerkezetekkel, beépített árnyékolók segítségével komoly megtakarítások érhetők el. Jól megválasztott szigetelés, illetve szigetelő rétegrend mellett nem kell külön berendezésekre, azok üzemeltetésére költeni. Az alu-fa ablakok hőszigetelése optimális, nem vész el energia, nem képződnek hő-hidak, nem kell páralecsapódástól tartani. A thermo felvételek egyértelműen megmutatják, hogy az ablakok extrém időjárási viszonyok esetében is (csikorgó hideg kint és kényelmes szobahőmérséklet bent), minden esetben maximális hőszigetelést biztosítanak.

Villamos áram helyett napenergia

Szintén nem fogyasztanak hálózati villamos energiát a napenergiával működő ablakok és redőnyök. Ez a rendszer kényelmessé teszi a szellőztetést és hatékony védelmet nyújt a hőség ellen, a hideg évszakokban pedig magas fokú hőszigetelést biztosít előre beállított időterv szerint, automatikusan vagy gombnyomásra bármikor. Az ajtó a kapcsoló megnyomásakor nyílik és záródik, a mini elektromotor rejtve dolgozik. Egy belső szendvics lemeznek köszönhetően egy apró napelem képes megváltoztatni az üveg az átláthatóságát. Ez a lemez alacsony feszültségen (3 Volt) enyhén elszíneződik.

Intelligens üveg nanoszerkezetű bevonattal

Új fényvédő üveget állítanak elő a fejlesztők egy E-Control Glass nevű vékony nanoszerkezetű bevonat felhasználásával. Amikor elektromos feszültség éri, kék színűvé válik, így tehát napfény hatására csökken az üvegszerkezet fényáteresztő képessége. A szerkezet hatékonysága megegyezik a hagyományos fény- vagy hőszigetelt üvegével, de itt a külső üvegezést felváltja az úgynevezett electrochromic kompozit, akár harminc rétegből álló lemez, amelyet rétegenként is lehet szabályozni. Nagyobb cégek dolgoznak a folyadékkristály beépítésén is.

Az OLED-technológia (Organic light-emitting diodes)

Az USA komoly pénzeket fektet a világító ablakok fejlesztésébe. A nanotechnológia gyors fejlődésének köszönhetően a jövőben a szigetelés mellett a világítást illetően is forradalmi újításokra számíthatunk. A szigetelések egyre vékonyabbak lesznek, az ablakok pedig világítani fognak egy úgynevezett OLED-technológiának köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az üvegezést vagy redőnyt olyan, színtelen bevonattal látják el, amely akár éjjel, akár nappal világít. Az ablak természetesen átkapcsolható fény-áteresztő üzemmódba is.

A kutatók és a befektetők nagy reményeket fűznek az újfajta világítási rendszerhez és egyben energiamegtakarítási módhoz. Az OLED sokoldalú felhasználást biztosító, speciális, átlátszó anyag, amellyel például megoldható lesz a kocsik szélvédőjén megjelenített navigáció is.

Azt gondolnánk, hogy mindez még a jövő zenéje, de a nano-technológia és a napenergia-felhasználás robbanásszerű fejlődését nézve ki kell mondanunk: ez bizony már a jelen…

Vajda Blandina

További érdekes cikkek az Ajtó-ablak-kapu Spektrumban! Megrendelem >>

Be Sociable, Share!