Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Az ablak, ha műanyag

kedd, június 22, 2010 @ 11:06 DE. Author: Révúti Károly

Küllem

Akik sokáig esztétikai okok miatt kerülték a PVC nyílászárókat, most már bátran válogathatnak a változatos és természetes színhatású keretek között. Környezetvédelmi szempontból is jó választás lehet egy, akár famintázatú műanyag ablakkeret, hiszen előállításához egyetlen fát sem kell kivágni, anyaga pedig újrahasznosítható. A keretek felületét könnyű tisztítani, ráadásul ragyogóan ellenállnak az UV sugárzásnak, így attól sem kell tartanunk, hogy idővel színeik megfakulnak.

Hőszigetelés

Az esztétikai szempontokat tekintve tehát ma már egyáltalán nem maradnak el a műanyag nyílászárók fából vagy fémből készült társaiktól. Azonban ma, a globális éghajlatváltozás és az energiaválság küszöbén, ettől fontosabb követelmény lehet a hőtakarékosság, azaz, hogy az ablak a lehető legalacsonyabb hőátbo-csátási tényezővel (U) rendelkezzen. Így a pénztárcánkat is jelentős kiadásoktól kíméljük meg, hiszen ma egy átlagos magyarországi épület fűtésének 60%-át a nyílászárókon át távozó meleg teszi ki! A jelenleg gyártott műanyag ablakok U értéke jellemzően 0,7 és 1,4 W/m2K közötti. Ezt a problémakört viszont két részre kell bontanunk. Az összhatásnál ugyanis figyelembe kell venni mind a keret, mind pedig az üveg hőáteresztési tényezőjét (Ug). A magasabb U értékkel rendelkező ablaküvegek (Ug = 2,8 W/m2K) sok kellemetlenséget okozhatnak tulajdonosaiknak, mert egyrészt kellemetlen hidegérzetet okoznak, másrészt nagyon könynyen párásodnak. Az üvegezés ma már a legtöbb esetben többrétegű. A rétegek száma akár három is lehet, amelyek közül kettő hővédő bevonattal van ellátva! A két üvegtábla között lévő argon gáz tovább növeli azok hőszigetelő hatását. A keret minőségét meghatározza annak szélessége, illetve a benne lévő légkamrák száma. Az előbbi, a hőszigetelés mellett az ablak stabilitását és hangszigetelését is befolyásolja. A légkamrák száma leginkább ahhoz hasonlítható, amikor valaki rétegesen öltözködik, vagyis minél több van belőlük (6, vagy akár 8 kamra), annál kevésbé valószínű, hogy az utcát fűtjük. A profilok statikai stabilitását megbízható acél merevítés beépítésével érik el a gyártók.

Hangszigetelés

Messze nem elhanyagolható tulajdonság a műanyag ablakok rendkívül jó hangszigetelő képessége sem, ezért teljesítményük szerint öt fokozatba sorolják a gyártók a nyílászárókat (H1-H5). Az utcai zaj általában 30–40 dB közötti értéket ér el, míg egy átlagos műanyag ablak hanggátlása kb. 33 dB. Ebből következik, hogy az extrák nélküli nyílászáró is megfelelő hanggátlással rendelkezik ahhoz, hogy a világ zaja ne zavarja a lakásban élők nyugalmát. Ez a képesség azonban még tovább, akár 48 dB-ig is növelhető úgy, hogy az ablakot speciális, hanggátló üveggel látják el.

Tisztítás és karbantartás

Ugyan a műanyag nyílászárók sem festést, sem pedig egyéb felületkezelést nem igényelnek, tisztán- és karbantartásukkor azonban érdemes odafigyelni néhány apróságra, amelyek segítségével tovább megőrizhetjük őket eredeti szépségükben és minőségükben. Mivel az ablakok profilja speciális védőréteggel lett bevonva, amely megvédi azt az UV-sugárzástól, illetve a kopástól, nem ajánlatos erős vegyszerrel, tömény tisztítószerrel vagy súrolószerrel kezelni, illetve a dörzsiszivacs használata is kerülendő. A száraz dörzsölés azért nem javasolt, mert ezáltal a műanyag statikus energiával töltődik fel és így csak még több port és egyéb szenynyeződést vonz magához. Ezek helyett inkább puha ronggyal, enyhe tisztítószeres, langyos vízzel próbálkozzunk. Az üveg tisztításához maró anyagok helyett inkább használjuk a boltokban is kapható, kimondottan erre a célra kifejlesztett vegyszereket. Kerüljük a régebben oly divatosnak számító, újságpapírral való dörzsölést, hiszen így összekarcolhatjuk az felületet. Hasznos lehet, ha néhány havonta a vasalatok mozgó alkatrészeit megolajozzuk, a profilok vízelvezető nyílását, illetve az ablak tömítéseit pedig kitisztítjuk. Az ablakokat érdemes évente egyszer, szakemberrel újraszabályoztatni, azaz ismét úgy beállíttatni, hogy azok légáteresztése a lehető legkisebb legyen.

A „doboz effektus” és megelőzése

Mivel azonban a mai, korszerű ablakoknál gyakran éppen a légáteresztés teljes hiánya okozhat problémát, az ablakok közelében vagy magán a nyílászárón egy azt szabályozó szerkezetet helyeznek el. Amenynyiben ez nem történik meg, könnyen kialakulhat az úgynevezett “doboz effektus”. Ennek eredményeképpen a belső térben a páratartalom túlzott mértékben megnövekedhet, amely pedig előbb-utóbb penészedést okoz. Mindez megelőzhető bizonyos időközönként beiktatott, alapos szellőztetéssel is.

Az alábbi adatok segítségével kiszámítható, hogy egy átlagos, 3-4 tagú család napi páratermelése, illetve víz felszabadítása elérheti a 15–20 kg-ot is. Ezt, a lakás minden helyiségére kiterjedő szellőztetéssel, légcserével el kell távolítani, ellenkező esetben megjelennek a penészfoltok. (www.aereco.hu)

Pihenő személy:          40 g/h, azaz 320 g éjszakánként és személyenként

Zuhanyozás:   2000 g/h, azaz 300 g zuhanyozáskor

Ruhaszárítás:  2000 g/gép, azaz 200 g naponta és személyenként

Főzés:  1000-2000 g/főzés, azaz 3000 g naponta

versenyképesség

Tény, hogy a műanyag ablakok dinamikus fejlődésnek indultak az utóbbi évtizedekben. Hőtechnikai jellemzőiket, hangszigetelésüket, lég- és vízzárásukat, illetve esztétikai minőségüket tekintve, valamint figyelembe véve környezetbarát jellemzőiket, erős versenytársra leltek bennük az egyéb nyersanyagból, de azonos funkciójú termékek. Piaci részesedésük folyamatosan nő, mára meghaladja az 50%-ot.

Révuti Norbert

Be Sociable, Share!