Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Penészvirágok 16 millióért

szombat, június 19, 2010 @ 08:06 DU. Author: Révúti Károly

A történet 2007 márciusában kezdődik egy vidéki városban, 2006-ban átadott többszintes lakóparki épület egyik tetőtéri lakásában. A tulajdonos a határoló szerkezetek hiányos és hibás hőszigeteléséről és páralecsapódásokról panaszkodik a beruházónak írt levelében és közli, hogy a kivitelező korábban csupán látszatintézkedéseket tett. Novemberben már beázások, páralecsapódások, magas páratartalom, penészkárok keletkezése bővíti a hibalistát. A hibás hőszigetelést még a beruházó szakértője (!) is megállapítja, és a jegyzőkönyvben rögzítik a helyreállítási munkák azonnali megkezdését. Intézkedés azonban nem történik, csak a penészkárok terjedése tapasztalható a lakásban.

A tulajdonos decemberben egészséges gyermeket szül. A gyermekorvos határozottan ellenzi, és egészségkárosító tényezőnek tartja az újszülött penészgombával fertőzött, zárt helyiségben való tartózkodását. Később az ÁNTSZ is ugyanígy gondolkodik erről. Le is írja.

Decemberben a károsodások helyei szaporodnak, mértékük növekszik, intézkedés nem történik.

A tulajdonos 2008. január és február hónapban újabb levelekkel bombázza a beruházót és kéri a helyreállítási munkák elvégeztetését más kivitelezővel. „Baráti” (aljas) tanácsként kapja, hogy legjobban tenné, ha túladna a lakáson…. (Gondolom, egy nyári lakásfestést követően).

A károsodások a lakás valamennyi helyiségére kiterjednek.

Számtalan levél, egy hatástalan javítási kísérlet, majd egy kudarcba fulladt békéltetői eljárás után a Hír TV júniusi Panaszkönyv című műsorában kísérlik meg kideríteni, hogy – az etikátlan lakáseladáson kívül – milyen esélyei vannak egy ilyen lakás tulajdonosának. A műsorba behívott sztárügyvéd kissé tanácstalan, illetve a békéltetés pártján áll. A beruházó cég külföldön tartózkodó vezetője telefonon mindent megígér, hazaérkezése után azonban egészen máshogy viselkedik. Fenyegetőzik. Nem tetszett neki a műsor.

A második sikertelen békíttető tárgyalást követően a tulajdonos ügyvédhez fordul és szakértőt bíz meg. A szakértő a javítási költségek összegét bruttó 3,65 millió forintban állapítja meg, ám ez nem tartalmazza a költözködéssel járó költségeket és kártérítéseket, valamint az ideiglenes lakhatás bérleti díját. Ráadásul ez a szakértői kalkuláció nem tartalmazza olyan munkák költségeit sem, amelyek szükségesek a valóban I. osztályú építési minőség utólagos megvalósításához (pl. az alulhőszigetelt tetőtéri határoló szerkezetek kiegészítő hőszigetelését).

Közbejön az uborkaszezon, senki nem akar tárgyalni a jövőről. A megállapodás csak szeptemberben várható, ha lesz ilyen. Ha nem, indulhat a beláthatatlan idejű pereskedés. És növekedhet a károsodás mértéke, hiszen az egy folyamat. Addig a tulajdonosok penészölő szerekkel igyekeznek maguk és csecsemőjük számára megfelelő életteret biztosítani.
Probléma, hogy mivel a lakás osztatlan közös tulajdon része, a helyreállítást csak az eredeti kivitelező végezheti. Amelyik a képeken látható károkért felelős. Kecskére a káposztát. Kontárra a szakszerű munkát.
Teljes képtár az Ajtó-ablak-kapu Spektrum 1. számában!
Lakásépítés, Magyarország, 21. század.

Osztroluczky Miklós
osztro@vnet.hu

Be Sociable, Share!