Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Mennyi is az annyi? avagy ajtómozgatás – hosszú távon, gazdaságosan

szombat, június 19, 2010 @ 08:06 DU. Author: Révúti Károly

Jelenleg hazánkban kb. 25-27.000 darab automata ajtó (a köznyelvben „fotocellás”, vagy „üvegajtó”) üzemel, melyek vásárlásukkor arra voltak hivatottak szolgálni, hogy gyors, csendes működésükkel emeljék az adott objektum műszaki színvonalát, kényelmét, praktikumát. Ezek egy tekintélyes része mára hangossá vált, légzárásuk nem megfelelő, a szerelőket 2-3 havonta hívni kell az ajtókhoz, egyszóval mára már abba a korba kerültek, amikor komoly költség-tényezőt jelenthetnek fenntartóik számára. Ezért annyira fontos a címben is felvetett feladat.

Az elmúlt 6-7 évben a legtöbb ajtógyártó olyan irányba indult el, ahol a régi „mindent kibíró” robusztus ajtókat új, nagyobb tudású, ám jóval rövidebb életű technikákra cserélték. Ez – mint minden más műszaki területen – a gyártó számára az egyik lehetőség a hosszú távú rentábilisság fenntartására. Nos, ebben a korosodó időszakban – mivel a tulajdonosok általában úgy gondolják, hogy ennyi idős ajtóknál már természetes a forgó-kopó alkatrészek nagymértékű kopása – elkezdik az ajtókat javíttatni. E javítgatások ELŐTT szinte soha nem számolják ki a várható költségeket (mely számadatok birtokában minden bizonnyal másként döntenének), illetve az alkatrészt szállítója sem feltétlenül érdekelt abban, hogy a várható költségtényezőkről a tulajdonost/üzemeltetőt felvilágosítsa. Emellett a tulajdonosok bíznak benne, hogy drágább alkatrész cseréje nem fordul elő majd sokszor, bár amikor KÉSŐBB utánaszámolnak, hogy egy-egy ajtó fenntartása mennyibe is került, már késő. A cikk későbbi részében bemutatott lehetőség – ilyenkor – már tényleg nem gazdaságos.

Ahhoz, hogy az öregedő ajtókat a lehető leginkább költséghatékony módon tarthassuk életben, szükséges egy kis automata ajtós ismeretanyag. Az automata ajtók felépítése – szétbontható költségek szempontjából – nagyjából a következő részegységekre tehető:
– Fő tartó elem (futósín) az ajtószárnyak függesztő görgőivel. Feladata az ajtószárnyak megtartása, az ajtó csendes mozgásának biztosítása.
– Motor-vezérlés-tápegység. Feladata az ajtószárnyak mozgatása (gyorsítása, lassítása)
– Ajtószárnyak: A bejárati nyílás pontos lefedése, légzárás biztosítása
– Mozgásérzékelés. Az ajtószárnyak időben történő nyitása-csukása, a forgalom biztonságos lebonyolítása
– Kezelőszerv: A megfelelő üzemmód kiválasztása, jó esetben informatív hibakijelzés
– Fedél: Az ajtó elektromos- és mechanikus működtetésének eltakarása
Az ajtóktól elvárt hagyományosnak feladatoknak az ajtók a beépítés után néhány évig maradéktalanul tesznek eleget. Azonban az idő előrehaladtával elkezdődnek a problémák. Van, ahol ez 2-3év (!), van ahol 5-6, amikor is a következő problémák felmerülése várható:
– Az ajtó hangosodni kezd. Ez két okból kifolyólag történhet: Vagy az ajtószárnyak görgői kezdenek el kopni, vagy a futósín (Ha nem lépünk gyorsan, akkor egymás után nem sokkal mindkettő). A görgők cseréje munkadíjjal együtt kb. 45-70.000 Ft-ra tehető, a futósín cseréje kb. 90-150.000 Ft.
– Az érzékelők érzékenysége rendszeresen megváltozik. Ilyenkor azok néha közelebb, néha távolabb érzékelnek, s néha az ajtószárnyak folyamatosan ki-be csukogatnak. Az érzékelők cseréje munkadíjjal együtt 30-50.000 Ft / db.
– Motor: Amennyiben a futósínt és/vagy a görgőket nem cseréljük időben, úgy a motorok élettartama is lecsökkenhet, az egyenetlen futásnak, vagy az eleve alulméretezett hajtásnak köszönhetően. A motor cseréjének költsége 110-260.000 Ft típustól függően.
– Vezérlés: Amennyiben nem szakember nyúl az automatikához, úgy azon egy kis zárlat is tönkreteheti a vezérlést, mely hiba általában házilag nehezen, vagy egyáltalán nem javítható. A vezérlés ára 130-240.000 Ft.
– Tápegység: A tápegység szinte kizárólag elektromos zavar, vagy zárlat hatására megy tönkre. Ennek költsége 60-90.000 Ft.
– Ajtólapok: Az ajtólapok alapvető meghibásodási oka a vásárlók nekiütközése (üvegtörés, elállítódás). E költség nem tervezhető előre.
– Kezelőszerv: A kezelők alapvetően zárlat, nem szakszerű szerelés, illetve kemény kezelés – néha partvisnyéllel történő nyomkodás – miatt mehetnek tönkre. Ára szereléssel együtt 25-35.000 Ft.

Természetesen minden gyártó azt javasolja, hogy a saját kollégáit hívják, ha probléma van, saját alkatrészeket használjanak fel a javításra – ám ez így nem feltétlenül a felhasználó érdekeit szolgálja. Előrebocsátom, hogy bár természetesen én is jobban örülök annak, ha termékeinkbe csak record alkatrészek kerülnek, de nemegyszer ajánlottam-, vagy segítettem hozzá egy-egy ajtó tulajdonost egy merőben más jellegű, ám számára előnyös megoldáshoz, vagy segítettünk egy-egy olyan szerelőcsapatnak, akik record ajtókat szereltek fel idegen alkatrészekkel. Emellett jelenleg is van olyan gyártói weboldal, ahol komplett „felújító szettet” kínálnak bármilyen ajtóhoz. Mindezek tükrében ajánlom a következő lehetőséget.

Amikor még eredeti alkatrészekkel működő ajtónkon elkezdődnek a komolyabb problémák, kérjünk két-három különböző ajánlatot a fődarab-cserére, illetve a felújításra. Nem ritkán azt fogjuk tapasztalni, hogy egy-egy motor-, vagy vezérlés csere 200.000 Ft-ot meghaladó teljes költséget szül. Ekkor a sínrendszer a régi marad, tehát a kopott görgők továbbra is hangos mozgást eredményeznek, s adott esetben a megtartott hullámos sínrendszer tovább erősíti a görgők kopását. Ezek pedig ismét csak a motorok elfáradását okozzák. Ebből talán látható, hogy egy kopott sínrendszer először kopott görgőket, majd motorcserét eredményezhet. Ha ezt is cserélni szeretnénk a jó végeredmény érdekében, akkor egy-két éven belül – ameddig megpróbáljuk elhúzni a cseréket – már lehet, hogy a teljes költségek 200.000+180.000=380.000 Ft (!!!) környékére rúgnak. Vagy marad a hangos működés az új fődarabokkal…

A record két megoldást kínál, mely a fenti problémákat megoldja: Az egyik variáció az, hogy az ajtóból megtartunk minden külsőséget, s a fedél alatti teljes hajtást lecseréljük. Ez annyit jelent, hogy lesz ismét egy erős, hosszú távon is igen megbízható motor-vezérlés-tápegység hármasunk 4 év (!) garanciával, mely a való életben általában 13-18 évet teljesít fődarab csere nélkül! Megmarad a sínrendszer, a görgők, s a mozgásérzékelők. Ez – bár talán hihetetlenül hangzik – költségeiben sokszor kevesebbe kerül, mint a termék saját verziójából pl. csak a motor. Természetesen e megoldás műszakilag tökéletes, így a végeredmény nem egy „toldozott-foltozott” ajtó, hanem egy praktikus, kiváló egységet alkotó megoldás lesz.

Az előző megoldásnál azonban az ajtó nem csendesedett, mivel a sínrendszer megmaradt. Az elmúlt években sok szerelőcsapat vittel el rengeteg record automatikáit különböző ajtók átépítéseihez, mert azok műszaki színvonala általában felülmúlta a cserélendő technikáét, az átépítés semminemű műszaki problémát nem vetett fel, s – mint azt az előző pontban említettem – költség oldaláról messze a legkedvezőbb volt. Ott pedig, ahol az ügyfél azt szerette volna, ha minden problémája megszűnik – beleértve a hangos működést is -, ott az ajtólapok és az ajtó fedelének megtartása mellett (vizuálisan nincs változás!) a sínrendszer is cserére került. Minden ilyen esetben – a record meghajtásának és kezelőszerveinek köszönhetően – olyan megoldást kapott az ügyfél, ahol ismét egy alapvetően 4 év garanciás technika került a kezébe, örök élet garanciás (!) görgőkkel, az ajtó elcsendesedett, az intelligens hibakezelést biztosító LCD paneles kezelőszervnek köszönhetően kedvezőbb üzemeltetési költségek lettek elérhetők (könnyű távjavítási lehetőség), egyszóval szinte minden olyan előny birtokába jutott, melyet egy eredendően e svájci márkát választó ügyfél is élvezhet.

Semmiképpen ne hasonlítsa ezt ahhoz az esethez, amikor a gyári alkatrész helyett egy felújított, vagy utángyártott kerül a szerkezetbe! Sokkal inkább hasonlítható ez ahhoz, mint amikor annak idején a Trabantokba Volkswagen motorok kerültek. Ugyanaz a külcsín egy olyan belső pluszt kapott, mely igen sokat emelt az addigi műszaki színvonalon.

Példaként hadd hozzam fel, hogy az egyik barkács áruházlánc – ahol rendszeresen tartunk karban – már nem az első hajtását cserélte le e megoldással, illetve két bankhálózat is már sokadik ajtójánál élvezi e műszaki megoldás minden előnyét. Talán jól érzékelteti a megoldás gördülékenységét és technikánk alkalmazhatóságát, ha tudjuk, hogy a bankoknál működő „Havaria” (értsd: azonnali beavatkozás szükségessége) problémák esetén is minden alkalommal megállta a helyét e fentebb részletezett megoldás. Gyors, problémamentes, olcsó. Mert e svájci technika és a hazai record csapat egyaránt megállja a helyét a legproblémásabb helyeken is…

Jámbor Árpád
jambor@record.hu

További érdekes cikkek az Ajtó-ablak-kapu Spektrumban! Megrendelem >>

Be Sociable, Share!