Spektrum Kiadó
H-1406 Budapest

<< >>

Innováció

 • A megfelelő nyílászáró kiválasztása – A beruházó szempontjából

  Új épület építésekor vagy épület-felújításkor mindig ugyanaz a kérdés merül fel: „Milyen szerkezetet válasszunk?”. Különösen fontos ez a kérdés a nyílászárók megválasztásakor, hiszen az ablakok nagyban hozzájárulnak a homlokzat esztétikus megjelenítéséhez, de helyes megválasztásuk – nem utolsó sorban – többéves befektetésként is felfogható. Az ALUTA cikkének olvasásához kattintson!

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Váltsa valóra a család álmát, most vegye meg ablakát!

  Elegem van a rossz ablakainkból! Szép helyen lakunk, sok a környéken a fa, ha kinézek az ablakon, jó kedvem lesz a rózsabokor és a trombitafolyondár láttán, de ha ránézek az ablakomra, sírógörcsöt kapok: a keret régimódi, csúnya a vasalat. Eljárt felette az idő, húz alatta a levegő, télen a fűtésszámlától is majd elájultunk. – Drágám, […]

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • SCHÜCO: kiváló, nagy teljesítményű árnyékoló


  A SCHÜCO CTB innovatív mikrolamellás árnyékolója nemrégiben két rangos nemzetközi elismerésben is részesült. A termék ezúttal nem magas műszaki tartalma miatt, hanem esztétikus megjelenésének köszönhetően került az érdeklődés középpontjába.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Glasstec 2010 Düsseldorf


  Átfogó kép a világ üvegiparáról

  Messe Düsseldorf

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

 • Mitől intelligens egy nyílászáró

  IO-homecontrol: Nem kell többé kulcsokat keresgélni: kulcs helyett PIN-kóddal vagy akár ujjlenyomattal lehet bejutni a lakásba.

  Be Sociable, Share!

  Tovább >>

Bejárati és beltéri ajtók: elvárások és lehetőségek

szombat, június 19, 2010 @ 08:06 DU. Author: Révúti Károly

Az ajtó védelmez. Be- vagy átenged, ha akarjuk. Elválaszt és összeköt. Elrejt vagy megmutat, szándékunk szerint. Stílust kölcsönöz kül- és beltérnek egyaránt. A választék ma már óriási, ezért érdemes alaposan körülnézni a piacon. A gyártók pedig ezernyi szempontnak igyekeznek megfelelni, hiszen a vásárlók tájékozottságával egyenes arányban nőnek a modern ajtókkal szemben támasztott követelmények.

A bejárat: az első benyomás

A legtöbb funkciót a bejárati ajtók töltik be, ezért a velük kapcsolatos elvárások sokrétűbbek, valamint szigorúbbak, mint ha beltéri társaikat tekintjük. Mindenekelőtt a bejárati ajtó az, amellyel legelőször szembesül az épületet megközelítő személy. A „ház szája” könnyen árulkodhat a benne lakók ízléséről és persze pénztárcájáról, de egy, az épület stílusához színét, valamint formai kialakítását tekintve is illeszkedő ajtó, nem kizárólag pénz kérdése.

A legfontosabb követelmények

Egy bejárati ajtó alapanyaga lehet fa, műanyag vagy fém. Minőségét annak külső borítása, belső szigetelése, valamint felületi kezelése is meghatározza. Ezeken a tényezőkön múlik ugyanis, hogy funkcióit milyen mértékben tölti be, vagyis, hogy megfelelően fény-, hang-, víz- és hőszigetel-e, óv-e a tűztől, valamint a betöréstől, illetve a már említett esztétikai hatása is a gyártáskor felhasznált alapanyagok függvénye. Természetesen, amikor bejárati ajtót választunk, akkor azt nekünk kell mérlegelnünk, hogy mely funkciókra van leginkább szükségünk. Egy erdő közepén álló háznál például a hangszigetelés nem biztos, hogy ugyanolyan fontos követelmény, mint egy belvárosi társasházi lakásnál, ellenben betörésvédelmileg fordított is lehet a helyzet.

Külső borítás

A legjobb, ha ez alumínium vagy acél, mert az ajtólap felületét masszívvá és ellenállóvá teszi. Erre kerülhet aztán a színezés vagy fahatású fólia.

Belső szigetelés

Energiatakarékosságot tekintve lényeges lehet, hogy kültéri vagy lépcsőházi bejárati ajtóról van-e szó, hiszen utóbbi kevésbé van kitéve az időjárás viszontagságainak. A kültéri bejárati ajtó belső szigetelése akkor a legmegbízhatóbb, ha az PU (poliuretán) anyagból vagy hőszigetelő réteggel ellátott fából készült. Fontos, hogy a PU anyag tökéletesen kitöltse az ajtó belsejét, hőszigetelés és szilárdság szempontjából egyaránt. A hőveszteségi mutató lehetőleg 1,5 és 2 W/m2K között legyen.

Felületi kezelés

Az ajtólap tartóssága és esztétikuma elsősorban a felületi kezelés minőségén múlik. A porszórt festék valamint a ráhegesztett fólia megbízható és tartós felületet biztosít, míg a „házi” technológiával kezelt felület könnyen megsérülhet. A sérülés alatt pedig hamar korrodálódhat a külső borítás, illetve idővel teljesen le is válhat arról.

A zárszerkezet

Betörésvédelmi szempontból a zárszerkezet döntő jelentőségű lehet. Ezeknek alapvetően két fajtája létezik: tollas kulcsos és cilinderzárak. Javasolt a bejárati ajtóra legalább két biztonsági zárat szerelni, amelyek megfelelő mélységben zárnak, illetve védve vannak roncsolás ellen. A hevederzár az ajtó befeszítését akadályozza meg, hiszen egyszerre több irányba zár. Ha biztosra akarunk menni, akkor az ajtótokot és a pántot is megerősíttetjük.

A beltéri ajtók

A beltéri ajtók legfontosabb funkciója a térelválasztás, ezért nem is kell annyi követelménynek megfelelnie, mint egy bejárati ajtónak. Tulajdonképpen bútordarabnak számít lakásunk belsejében, hiszen nap mint nap látjuk, így leginkább esztétikai szempontokat kell figyelembe vennünk, amikor kiválasztjuk a megfelelőt. Ezek a nyílászárók alapvetően meghatározhatják lakásunk hangulatát, ezért is fontos, hogy annak többi részével harmóniában legyen színeit és stílusát tekintve egyaránt. A beltéri ajtókkal szemben támasztott viszonylag kevés követelmény egyike lehet a jó hangszigetelés is.

Csakis a végén

A sorrendet tekintve mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a beltéri ajtókat csak az építkezés vagy felújítás legvégén rakjuk be a helyükre. Mindez azért fontos, mert egyrészt a falak festése miatt rendkívül magas lehet a lakás levegőjének páratartalma, és erre nincs felkészítve egy átlagos ajtó, másrészt pedig az építkezéssel járó speciális eszközhasználat megnövelheti a nyílászárók súlyosabb sérülésének lehetőségét.

Napi külső hatások

Bár egy beltéri ajtónak jóval kevésbé kell strapabírónak lennie egy kültérihez képest, mégis akad néhány olyan külső tényező, amely befolyásolhatja azok élettartamát és küllemét. Ilyen hatás az egyszerű a mindennapos használat, amely során apró horzsolások, karcolások keletkezhetnek. A nyílászárók tisztításakor használatos vegyszerek, a levegő páratartalma és az ablakokon át érkező napfény szintén folyamatos igénybevételt jelent. Az ezeknek való ellenállóság leginkább a gyártás során történt felületkezeléstől függ.

Egy kis anyagismeret:

A fák

A hazai lucfenyő vagy erdei fenyő a leggyakrabban használt fafajta az ajtógyártás során. Bel- és kültéri használatra egyaránt alkalmasak, ráadásul jól színezhetőek különböző lazúrokkal. Ajtólapokhoz sok esetben használnak furnérokat is, amelyek körte-, cseresznye-, vagy diófából készülnek. Felületüket általában viaszolják vagy lakkozzák. A rétegelt lemezek (multiplex-lapok) szintén népszerűek a szabadtéri felhasználást illetően. Ezeket keresztben és hosszában futó nyír- vagy bükkfadeszkákból ragasztják össze vízálló anyaggal. Garázsajtók borítására a lambérlapok rendkívül alkalmasak. A vetemedés elkerülése végett érdemes első osztályú minőséget vásárolni.

A fémek

Acélból készülnek a tűzvédelmi vagy biztonsági ajtók. Kültéri használat esetén horganyozással, kalapácslakkozással vagy műanyag bevonattal lehet megvédeni az anyagot a korróziótól. Az alumínium előnyös tulajdonságaival sokoldalú felhasználásra vált érdemessé. Ajtószerkezetek, garázskapuk borítása, korlátok és ajtókeretek is készülnek ebből a könnyen megmunkálható fémből. A korrózió ellen több módon is védhető: különböző színű eloxálással (oxidréteggel), műanyag bevonattal vagy speciális lakkozással. Takarólemezek, ajtóbevonatok számára alkalmas lehet a réz és annak különböző ötvözetei. A színesfémek és horgany vagy alumínium közvetlen érintkezését kerülni kell, mert nedvesség hatására ott galvánelem keletkezik, amely roncsolja a fém szerkezetét, illetve oxidációt okoz.

A műanyagok

A műanyagokkal szemben igen sok követelményt támasztunk a nyílászárókkal kapcsolatosan is. Legyen alaktartó, felületi tulajdonságai tetszetősek legyenek, ne fakuljon, színét tartsa, álljon ellen az időjárásnak és a fénynek. Előnyösen alakítható tulajdonságai miatt a műanyagok felhasználása egyre inkább elterjed az ajtógyártásban is.

A megbízhatóság további ismérvei

Akár bejárati, akár beltéri ajtók között válogatunk a megfelelőt keresve, érdemes néhány apróságnak tűnő, ám fontos szempontot figyelembe venni. Hogy mennyire bízik meg saját termékében egy gyártó cég, hamar kideríthetjük abból, hogy mennyi garanciát vállal termékére, esetleg annak egyes alkotóelemeire. Egy másik lényeges kérdés, hogy a gyártó vállalja-e az ajtó beszerelését. Ideális esetben az árajánlatban a szállításon és annak feltételein kívül ez utóbbi is szerepel.

További érdekes cikkek az Ajtó-ablak-kapu Spektrumban! Megrendelem >>

Be Sociable, Share!